Home » Justitie » Telenovelă marca Titi Constantinescu în fața instanței de judecată!

Telenovelă marca Titi Constantinescu în fața instanței de judecată!

de Răzvan CĂLIN

Fostul primar al Bârladului – Constantin Constantinescu – a fost protagonistul unui episod lacrimogen pe care l-a interpretat magistral ieri în fața instanței de judecată.

Ieri, 28 aprilie 2015, una din sălile de judecată ale Palatului de Justiție din Bârlad s-a transformat, pentru câteva minute, în platoul de filmare al unei veritabele telenovele latino-americane care, respectând tradiția, a avut de toate: intrigă fierbinte, suspans, pasiune și lacrimi. în rolul principal a fost Constantin Constantinescu, fostul primar al Bârladului.
După cum se știe, ieri a fost fixat cel de al doilea termen în dosarul privind validarea acordului de recunoaștere a vinovăției, încheiat între Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași și fostul edil – șef al Bârladului. Fapta penală pentru care este incriminat Constantinescu se referă la infracțiunea de conflict de interese în formă continuă. La termenul din urmă cu o săptămână, instanța de judecată a amânat luarea unei decizii pe motiv că procurorii ieșeni au omis să treacă în respectivul acord pedepsele complementare prevăzute de noul Cod Penal. La solicitarea instanței bârlădene, Parchetul Iași a ”reparat” omisiunile, astfel că ieri, la ora 14, fostul primar al Bârladului s-a prezentat iarăși la Palatul de Justiție. La fel ca și la termenul din urmă cu o săptămână, Constantinescu și-a făcut apariția cu câteva minute înainte de ora stabilită, cu capul și privirea în pământ, ignorând total pe cei din jur. A pășit sfios în sala de judecată și a luat loc pe una din bănci așteptând cuminte, alături de avocații săi, venirea judecătoarei Mugurica Rotaru. Conform completărilor solicitata de instanță și consemnate în respectivul acord, Constantinescu are un termen de încercare de trei ani, timp în care trebuie să fie cuminte ca un îngeraș. De asemeni, nu mai are dreptul de a fi ales sau ocupa o funcție publică. Mai mult, va trebui să execute și 60 de zile de muncă în folosul comunității, neremunerabile. Bineînțeles, nu trebuie uitată pedeapsa principală, care prevede un an de închisoare cu suspendare. Cu alte cuvinte, acesta a fost târgul pe care fostul primar al Bârladului l-a încheiat cu procurorii atunci când a admis să-și recunoască vina. Această strategie a capului plecat se pare că îl va scăpa pe Constantinescu de pușcărie, căci acum totul depinde de ceea ce va decide instanța bârlădeană pe 12 mai, când urmează ca Judecătoria Bârlad să se pronunțe dacă validează sau nu înțelegerea făcută de fostul edil – șef cu procurorii ieșeni. Așadar, suspansul se mai prelungește cu vreo două săptămâni, Constantinescu neputând încă răsufla ușurat.
Însă, reprezentația pe care nea Titi a oferit-o în fața instanței atunci când judecătoarea i-a permis să-și susțină ultima pledoarie, a fost pe măsura caracterului său. După ce s-a apropiat cu pași molateci de pupitrul din fața judecătoarei, Constantinescu a început, cu o voce aproape pierdută și pe un ton umil, să își susțină dizertația, îngăimând ceva de genul: ”Onorată instanță, timp de 11 ani, aflându-mă în fruntea orașului am căutat în permanență ca acesta să arate cât mai bine. Din neferecire, nu am cunoscut legea, dar recunosc că nu am nicio scuză… Știți, eu am fost foarte bucuros că după vreo cinci ani reușisem în sfârșit să aduc acest proiect pentru Bârlad. De aceea m-am grăbit, dar…(vocea începe să-i tremure din ce în ce mai tare și face grimase elocvente care să arate că abia se abține să nu plângă, n.r.) Recunosc că am greșit și de aceea mi-am depus demisia din funcția de primar pentru că cetățenii nu aveau nici o vină că în fruntea orașului se afla un inculpat…” și nu mai apucă să-și ducă discursul până la capăt căci izbucnește în plâns sub privirile condescendente ale judecătoarei care îl îndeamnă matern să-și potolească trăirile dureroase ce-i sfâșiau sufletul plin de remușcări, așa încât nea Titi își reia locul în bancă, congestionat la față și hohotind de plâns, bâiguind în același timp scuze către instanță: ”Mă scuzați. Îmi cer scuze!”.
Un lucru este cert: Constantinescu a înțeles foarte bine că trebuie mizeze totul pe această carte, a inculpatului ce-și recunoaște vina și care e frământat de ditamai dilema morală, dacă vrea să scape de pușcărie. Rămâne de văzut pe 12 mai cât de impresionată a fost judecătoarea Mugurica Rotaru de prestația lacrimogenă a fostului primar de Bârlad.
”În fapt, s-a reținut că numitul Constantinescu Constantin, în calitate de primar al municipiului Bârlad, a aprobat Raportul procedurii de atribuire nr. 4357 din data de 19.03.2012, prin care a fost declarată oferta câștigătoare a contractului de achiziție publică având ca obiect «Lucrări de execuție a străzilor din cartierele Deal II, Țuguiata II, Bariera Puiești, Complex Școlar, Trestiana, Extindere Cartier Complex Școlar» ca fiind cea depusă de Asocierea dintre SC URBAN PROIECT SA și SC TRANSMIR SRL reprezentată de SC TRANSMIR SRL în calitate de lider al asocierii cu o propunere financiară de 31.999.653,33 lei; a încheiat contractul de lucrări nr. 17 din data de 04.04.2012 între Municipiul Bârlad și SC TRANSMIR SRL, în calitate de lider al asocierii dintre SC URBAN PROIECT SA și SC TRANSMIR SRL, având ca obiect executarea și finalizarea «Lucrări de execuție a străzilor din cartierele Deal II, Țuguiata II, Bariera Puiești, Complex Școlar, Trestiana, Extindere Cartier Complex Școlar» și prețul de 31.999.653,33 lei. Inculpatul a efectuat astfel acte prin care se produce un folos material pentru cele două societăți comerciale cu care s-a aflat anterior în relații comerciale și din partea cărora a beneficiat de foloase materiale prin intermediul SC CONSTRUCȚII CONSULT SRL, societate la care a fost asociat și administrator din data de 25.06.1991 (data înscrierii societății în Registrul Comerțului) până la data de 05.08.2004 și ulterior doar asociat unic și apoi majoritar până la cesionarea părților sociale către concubina sa, numita Negru Cristina”, s-a menționat în rechizitoriul procurorilor ieșeni.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=b3nKgs0md2Y&w=420&h=315]

About Razvan Calin

4 comments

  1. Domnilor judecatori ar fi de dorit o condamnare cu EXECUTARE si confiscarea averii atat din tara cit si de peste hotare (SUA si FRANTA) !

  2. Na Titi asta se cheama ca eti vinovat !Eu as studia mai atent care e rolul finului Solomon pentru acuzatiile astaFinu trage tare acum

  3. Frumos , se da „lovit” Tartanul si ataca pe coarda sentimentala de parca magistratii barladeni pun „botul” la vrajeala acesteii bestii care precum un dictator a condus destinele a zeci de mii de oameni asa cum a vrut „muschii” lui.Nu infractorule dovedit , tu trebuie sa faci inchisoare cu executare pentru cat ai furat tu si slugoii tai si vei avea sechestru pe avere pentru recuperarea prejudiciului urias adus bugetului local.

  4. Sincer ? Chiar mi-a dat o lacrima … jegosul dracului ! Dupa ce a jefuit orasul si a avut comportamentul ” stapanului de sclavi ” de pe propria plantatie ( de cretini ) acum cere clementa ?! 10 ani de ” bulau ” merita idiotul asta !