Home » National » Cum încearcă Fiscul să-și spele imaginea

Cum încearcă Fiscul să-și spele imaginea

După ce a speriat firmele din întreaga țară cu controalele dure și inopinate, acum Fiscul depune eforturi, chiar foarte consistente, în ultima perioade să-și arate fața mai umană și pe cea de instituție aflată în slujba cetățeanului.

Acțiunile Direcției Generale de Antifraudă Fiscală (DGAF) l-au determinat până și pe premierul Victor Ponta să declare, la finele lunii martie, către Gelu Ștefan-Diaconu, șeful ANAF, la prezentarea cifrelor privind încasările bugetare în primele luni ale acestui an: „ANAF își pune în practică politica pe care eu am tot cerut-o, de combatere a evaziunii fiscale, și sper să o facă în continuare, dar fără excese, domnule președinte. În limita legii și a bunului-simț, că, totuși, când mergem și facem excese, cădem în partea cealaltă. Eu cer tuturor angajaților ANAF să-și facă datoria cu duritate, dar nu cu excese și sunt convins că veți găsi această limită”.

Iar presa abundă de articole care critică nu atât activitatea Fiscului, cât modul în care au decis reprezentanții ANAF să pună în aplicare planurile de control.

În consecință, Fiscul depune eforturi considerabile pentru spălarea imaginii sale. În această direcție se înscrie, în primul rând, campania TV cu spotul „România functionează cu taxele tale”.

Campanie pe Facebook

Apoi, de la începutul acestei luni, pagina oficială a Direcției Generale Antifraudă Fiscală abundă de postări, cu mult mai multe decât până luna trecută. Astfel, doar ieri pe pagina de Facebook a DGAF au fost publicate patru postări, dintre care trei sunt video-uri care prezintă inspectori antifraudă cu sau fără celebrele mașini cu girofar. Filmulețele îi prezintă pe lucrătorii ANAF cum fac o „verificare la fața locului” și cum merg la sediile companiilor, subliniind activitatea inspectorilor și ilegalitățile descoperite.

Iar pe pagina oficială de Facebook a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), instituția se prezintă ca făcându-și treaba discret și având o activitate lipsită de spectaculos și care nu este mediatizată: „Nu avem mascați și nici arme. Iar „descinderile” inspectorilor de la Antifraudă în cazul Romprest (prejudicii de 4,5 milioane euro) nu vor fi difuzate niciodată, de niciun post de știri. N-au nimic spectaculos. Însă munca acestor inspectori, precum cei din imagini, lipsită de orice urmă de senzațional, a fost cea care a dus la sesizarea organelor de cercetare penală în cazul SC Compania Romprest Service SA.

Vă atenționăm că urmează secunde extrem de plictisitoare. Așa s-a întâmplat în toate cele 714 sesizări penale, din 2014, cu o valoare aferentă a prejudiciilor de 3,47 miliarde lei (cca 787,6 milioane euro).

Și, să știți că n-am controlat nicio bătrânică cu urzici, n-am închis nicio cofetărie pentru 1,5 lei și niciun restaurant din Regie pentru 3 lei. 90% din cazurile de care ne ocupăm sunt cazuri de peste 1 milion de euro. Din păcate, n-au nimic senzațional în afara momentelor când cei care au lucrat la ele urmăresc știrile și află că ei se ocupă de bătrânica cu urzici.”

Fiscului a început să-i pese de părerea presei

Recent, ANAF a publicat un comunicat de presă în care face un apel la liderii de opinie, jurnaliștii și politicienii „care nu pierd nicio ocazie de a plasa în mentalul colectiv, prin dezinformări ce îmbracă tot mai des haina populismului, ideea că ANAF „omoară” micul comerciant, în loc să se ducă peste marii evazioniști: „Respectați adevărul și pe români!””

Reprezentanții Fiscului spun că „rapoartele privind combaterea marii evaziuni au fost făcute publice în repetate rânduri, iar cei care astăzi n-au nicio reținere în a manipula opinia publica le cunosc” și enumeră mai multe cazuri concrete. ANAF subliniază că 90% din sesizările penale privesc dosare de peste un milion de euro.

„Din nou, întrebarea firească este pe ce se bazează afirmația că Fiscul „se duce” peste micii buticari, când Inspecția Fiscală verifică, în cvasitotalitatea lor, contribuabili cu activitate economică semnificativă, iar cifrele (…) relevă, fără nicio urmă de îndoială, faptul că toate eforturile sunt depuse în lupta cu marea evaziune fiscală?”, se mai arată în comunicatul ANAF, oferind și o sinteză a principalilor indicatori ai Antifraudei și Inspecției Fiscale pe primul trimestru al acestui an.

Sursa: money.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: