Home » Justitie » Sergiu Marian a primit o nouă amânare

Sergiu Marian a primit o nouă amânare

de Marian MOCANU

Procesul foștilor subprefecți Sergiu Marian și Vasile Cătălin Cupșan, acuzați de fapte de corupție, continuă în ritm de melc. Dosarul a primit o nouă amânare, până pe data de 11 septembrie, pentru că unul din avocații apărării este plecat în Grecia în vacanță. Singura noutate: Vasile Marius Marian, fratele subprefectului, acuzat în același dosar, a depus la instanță dovada plății prejudiciului cauzat statului. El a plătit peste 2,2 miliarde lei vechi deși nu se recunoaște vinovat de acuzațiile aduse.

Sunt aproape doi ani de când doi foști subprefecți ai județului Vaslui, Sergiu Marian și Vasile Cătălin Cupșan, o funcționară a prefecturii, Gabriela Luca, dar și fratele unuia dintre subprefecți, Vasile Marius Marian, au fost trimiși în judecată de DNA pentru fapte de corupție. Inițial, procesul a început la Judecătoria Vaslui instanță care, după o jumătate de an de termene, adrese și solicitări, și-a declinat competența în favoarea Tribunalului Vaslui. Nici aici lucrurile nu s-au mișcat prea rapid, fiind date nu mai puțin de 17 termene de judecată. Amânările s-au datorat fie datorită lipsei inculpaților, ori a apărătorilor acestora, fie pentru că Agenția Domeniilor Statului, instituție prejudiciată, nu s-a grăbit să răspundă la solicitările formulate de judecători cu privire la cuantumul prejudiciului. Ieri, la Tribunalul Vaslui, dosarul a suferit o nouă amânare, datorată lipsei unui dintre avocații apărării, plecat în vacanță în Grecia.

Cu toate acestea, procesul a făcut un pas înainte, dat fiind faptul că Vasile Marius Marian a prezentat instanței dovada plății prejudiciului prezumat, arătând însă ca a cerut de la ADS București și dovada faptului că banii au intrat în contul instituției, dovadă care nu a sosit. Trebuie spus că, în urmă cu aproape jumătate de an, Vasile Marius Marian a anunțat că se oferă să plătească prejudiciul cauzat statului, conform rechizitoriului, în valoare de 227.000 lei. Atunci, Vasile Marius Marian a declarat judecătorului că acest lucru nu reprezintă vreo recunoaștere a faptelor, el considerându-se în continuare nevinovat de acuzațiile aduse de procurorii DNA. Plata s-a făcut abia acum din cauza Agenției Domeniilor Statului, care a răspuns cu foarte mare întârziere numeroaselor adrese formulate de instanță. Mai mult ca sigur, următoarele cereri trimise de Tribunalul Vaslui, cea prin care se solicită clarificarea poziției instituției cu privire la faptul dacă se mai constituie sau nu parte civilă, dat fiind că „prejudiciul” a fost recuperat, și dovada că plata a intrat în contul ADS, vor veni după câteva luni bune.

Cei doi subprefecți, Sergiu Marian și Vasile Cătălin Cupșan, și funcționara Gabriela Luca sunt acuzați de procurorii DNA că au facilitat obținerea ilegală de către Vasile Marius Marian a suprafeței de 80 ha teren arabil pe teritoriul comunei Fălciu. Practic, Sergiu Marian ar fi identificat persoane care aveau de primit teren conform legilor retrocedării, dar care, din lipsa terenurilor disponibile, erau trecuți la despăgubiri bănești. După ce s-a asigurat că fratele său ar putea cumpăra respectivele terenuri, Sergiu Marian s-a ocupat ca respectivul teren să fie acordat pe teritoriul comunei Fălciu, în loc de locația inițială, comuna Alexandru Vlahuță. Mai mult, împreună cu Cupșan și Luca, s-a ocupat de toate formalitățile necesare împroprietăririi celor două persoane, inclusiv eliberarea Titlului de proprietate. Practic, adevărații posesori ai terenurilor au fost luați de acasă, din București, respectiv Bârlad, duși la notar, puși să semneze actul de vânzare cumpărare și au primit banii, circa 80.000 lei, fără să vadă vreodată dovada că au fost puși în posesie! Totul a fost „rezolvat” de fostul subprefect. Dealtfel, Sergiu Marian nu era la prima ispravă de acest fel, fapte pentru care a fost condamnat în două dosare similare. Prima condamnare a fost de doi ani cu suspendarea executării, iar a doua, pronunțată la sfârșitul lunii ianuarie, de patru ani de închisoare cu executare, sentință rămasă definitivă. În prezent, fostul subprefect Sergiu Marian este cazat la Penitenciarul Vaslui.

de Marian MOCANU Procesul foștilor subprefecți Sergiu Marian și Vasile Cătălin Cupșan, acuzați de fapte de corupție, continuă în ritm de melc. Dosarul a primit o nouă amânare, până pe data de 11 septembrie, pentru că unul din avocații apărării este plecat în Grecia în vacanță. Singura noutate: Vasile Marius Marian, fratele subprefectului, acuzat în același dosar, a depus la instanță dovada plății prejudiciului cauzat statului. El a plătit peste 2,2 miliarde lei vechi deși nu se recunoaște vinovat de acuzațiile aduse. Sunt aproape doi ani de când doi foști subprefecți ai județului Vaslui, Sergiu Marian și Vasile Cătălin Cupșan,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor