Home » Justitie » Altă pomană incredibilă făcută de Justiția vasluiană: rețeaua de traficanți care vindea droguri în școli, ”pedepsită” cu libertate

Altă pomană incredibilă făcută de Justiția vasluiană: rețeaua de traficanți care vindea droguri în școli, ”pedepsită” cu libertate

de Marian MOCANU

Judecătorii Tribunalului Vaslui au dat sentința în cazul grupării de traficanți de droguri și etnobotanice formate din elevi și studenți din Botoșani, Bârlad și Vaslui. Zece din tinerii inculpați vor ispăși ”pedeapsa”… în libertate, condamnarea la închisoare fiind cu suspendare. Unul singur dintre traficanți, bârlădeanul Octavian Radu, a primit o pedeapsă cu executare, întrucât mai avea o condamnare anterioară cu suspendare, primită tot pentru trafic și deținere de droguri.

În vara anului trecut, procurorii DIICOT destructurau o rețea de traficanți de droguri și etnobotanice formată din 11 studenți și elevi din Botoșani, Vaslui și Bârlad. Aceștia formaseră o adevărată rețea de trafic de droguri, atât ușoare, cât și de mare risc, având printre clienți chiar colegi de-ai lor din liceele vasluiene sau bârlădene, unde vindeau dozele la prețuri cuprinse între 10 și 50 de lei. În urma anchetei desfășurate de polițiștii Biroului de Combatere a Criminalității organizate în colaborare cu procurorii DIICOT, a rezultat că, în ultima perioadă, traficanții bănuiau că sunt monitorizați și purtau asupra lor cantități mici de droguri, astfel ca, dacă sunt prinși, să declare că sunt pentru consum propriu. La perchezițiile făcute în camerele de cămin din Complexul Studențesc Tudor Vladimirescu, din Iași, ori la domiciliile din Vaslui și Bârlad a membrilor rețelei, au fost descoperite sute de grame de amfetamine, canabis sau etnobotanice, diverse sume de bani, dar și cântare ori alte utilaje folosite la porționarea drogurilor.

Trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc, deținere de droguri și, unii dintre ei, pentru vânzare fără autorizație de substanțe etnobotanice, gașca de elevi traficanți de droguri și-a aflat ieri sentința. Judecătorii Tribunalului Vaslui i-au condamnat pe zece dintre tinerii traficanți la diverse pedepse cu suspendarea executării, doar unul dintre ei, Octavian Radu, primind pedeapsă cu executare. Acesta, un tânăr elev bârlădean, mai fusese condamnat, în anul 2014, la opt luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. În consecință, judecătorii vasluieni au contopit respectiva condamnare cu cea primită ieri, de doi ani de închisoare pentru trafic de droguri de risc și mare risc. El va sta după gratii timp de doi ani, două luni și douăzeci de zile, perioadă în care va avea ocazia, dacă vrea, să se lase de droguri!

Doi studenți botoșăneni, Andrei Manolache și Cristian Marian Anton, capii rețelei, au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei și efectuarea a câte 60 de zile de muncă în folosul comunității. Vasluianul Alexandru Cozma, acuzat de trafic de droguri de risc și mare risc, deținere de droguri și vânzare fără autorizație de substanțe etnobotanice, a fost condamnat la un an și zece luni de închisoare cu suspendare și efectuarea a 60 de zile de muncă în folosul comunității. Frații Bogdan și Mihăiță Adrian Ionașcu și Adrian Marcelo Ciocârlan, din Bârlad, și vasluienii Paul Alexandru Chiroșcă și Răzvan Cosmin Chirica au primit pedepse identice: un an și opt luni de închisoare cu suspendare și câte 60 de zile de muncă în folosul comunității. Alți doi tineri, bârlădeanul Ștefan Alexandru Ghimpu și vasluianul Alin Iulian Obreja, acuzați doar de deținere de droguri, au fost condamnați la câte un an de închisoare cu amânarea executării pedepsei și efectuarea a câte 30 de zile de muncă în folosul comunității.

Toți cei zece traficanți condamnați cu suspendarea executării pedepsei au un termen de supraveghere de doi ani, sau trei ani în cazul „capilor” rețelei. Dacă în această perioadă vor mai fi prinși cu droguri sau comițând alte infracțiuni, ei ar putea să ajungă în situația lui Octavian Radu, adică în închisoare, unde vor executa și această sentință.

About Tehno Redactor