Home » Justitie » Fostul director al SISEE Moldova, Marchidan Ion, eliberat de judecătorii vasluieni după ispășirea a jumătate din pedeapsă

Fostul director al SISEE Moldova, Marchidan Ion, eliberat de judecătorii vasluieni după ispășirea a jumătate din pedeapsă

de Marian MOCANU

Condamnat la șase ani de închisoare, în același dosar în care a fost condamnat și fostul ministru Relu Fenechiu, Ion Marchidan, fost director al SISEE Moldova, a fost eliberat de judecătorii vasluieni după doar doi ani de detenție. Prejudiciul în dosarul „Transformatorul”, dosar în care au fost date nu mai puțin de șase condamnări, este de circa 7,6 milioane de lei (1,7 milioane de euro).

Fost ministru a transporturilor, Relu Fenechiu, a fost deținut de lux al Penitenciarului Vaslui, după ce a primit o condamnare de cinci ani de închisoare, cu executare, pentru fapte de corupție. Încet, încet, acoliții săi, condamnați în același dosar – „Transformatorul”, sunt eliberați, înainte de termen. Este cazul lui Ion Marghidan, fost director general al SISEE Moldova în perioada 2004 – 2005, condamnat la șase ani de închisoare, sentință rămasă definitivă în urma deciziei 702/2013 a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României -Secția Penală. Pe 3 martie, după executarea a mai puțin de jumătate din sentință, judecătorii Tribunalului Vaslui au admis contestația formulată de fostul director general Marchidan împotriva sentinței dată de Judecătoria Vaslui pe 22 decembrie 2015, de respingere a eliberării condiționate. Astfel, Ion Marchidan a fost eliberat condiționat „anterior executării integrale a pedepsei de 6 ani închisoare aplicată prin sentința penală nr. 702/2013 a Înaltei Curți de Justiție și Casație-Secția Penală, mandat de executare nr. 126/2014 emis de către Tribunalul București-Secția I Penală”, așa cum se arată în sentința dată de judecătorii vasluieni.

Ion Marchidan a fost acuzat de abuz în serviciu în formă calificată și continuată, nu mai puțin de 15 acte materiale, și abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcționarul public a obținut pentru altul un avantaj patrimonial, în forma continuată – alte 7 acte materiale. Conform procurorilor DNA, „în perioada 2002 – 2005, în calitatea lor de directori generali ai SISEE Moldova, respectiv de director comercial, inculpații Turbatu Ioan, Mărghidan Ion și Andronache Petru și-au îndeplinit, cu știință, în mod defectuos atribuțiile de serviciu cu privire la efectuarea unor tranzacții cu componente ale sistemului energetic (transformatoare de putere, întrerupătoare etc.), cu firmele La Roca, Fene Grup, Euro Plus și Tehnorom. Toate firmele sunt din Iași și îi au ca asociați sau administratori pe inculpații Fenechiu Relu, Fenechiu Lucian și Damian Mihai Bogdan. Astfel, în urma unor proceduri de achiziție publică fictive, cu complicitatea inculpaților Fenechiu Relu, Fenechiu Lucian și Damian Mihai Bogdan, s-ar fi acceptat livrarea de produse pentru sistemul energetic necorespunzătoare calitativ, fiind vechi, uzate, de proveniență incertă, iar prețul de achiziție era aproximativ similar cu cel al unui produs nou. Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total este de circa 7,6 milioane de lei (1,7 milioane de euro) și reprezintă valoarea echipamentelor necorespunzătoare achiziționate, aflate, în proporție de 99%, și acum pe stoc”.

About Tehno Redactor