Home » Social » Salariații vasluieni vor putea primi pensii ocupaționale de la angajatori

Salariații vasluieni vor putea primi pensii ocupaționale de la angajatori

Proiectul de lege privind pensiile ocupaționale a fost recent adoptat de Guvern și stabilește cadrul legal pentru înființarea schemelor și fondurilor de pensii suplimentare.

O sursă suplimentară de venit la pensie. La asta ar putea spera și angajații vasluieni, după ce Executivul a transpus în legislația națională o directivă europeană mai veche, referitoare la pensiile ocupaționale.

Mai exact, este vorba despre o schemă de pensii facultative, schemă ce va fi stabilită de fiecare angajator care își dorește și are capacitatea financiară să ofere astfel de beneficii salariaților săi.

În acest fel, se creează premisele pentru asigurarea unei surse suplimentare de venit din pensii, obiectivul statului fiind acela de a stimula și cultiva spiritul de economisire al fiecărui cetățean pentru vârsta a treia.

Pe de altă parte, legea prevede că un fond de pensii se va putea organiza doar la inițiativa unui administrator autorizat, iar la acest fond vor putea participa angajații unei singure firme sau ai mai multora.

Vasluienii trebuie să știe că există două componente importante în ceea ce privește contribuțiile la un fond de pensii ocupaționale: contribuția angajatorului și cea a salariatului. În situația în care decide să ofere pensii suplimentare, un angajator va trebui să ofere aceste venituri tuturor salariaților săi și să vireze contribuțiile necesare. Angajatorul va putea să stabilească, însă, contribuții diferite pentru salariați, în funcție de vechime, funcție și salariu.

De reținut este că un salariat nu va putea fi obligat să contribuie la fondul de pensii ocupaționale stabilit de angajator, iar angajatorul nu va putea reține bani pentru contribuțiile salariaților la un astfel de fond de pensii fără acordul scris al acestora. La fondul de pensii ocupaționale vor putea participa toți cei care au venituri din salarii sau asimilate salariilor și care îndeplinesc condițiile stabilite pentru respectivul fond de pensii ocupaționale.

În proiectul legislativ recent adoptat se arată că evidența banilor vărsați la un fond de pensii ocupaționale se va face pe conturi individuale, ceea ce va permite transferul oricărui participant la un alt fond de pensii ocupaționale sau facultative, fără ca acesta să fie nevoit să plătească penalități.

În prezent, din ce în ce mai puțini angajați contribuie cu bani la sistemul public de pensii, ceea ce face ca noile tipuri de pensii private să devină foarte atractive, în condițiile în care există îndoieli serioase cu privire la sustenabilitatea financiară a sistemului public.

Nu este pentru prima dată când se încearcă scăderea presiunii asupra sistemului public de pensii, prin introducerea pensiilor suplimentare. În urmă cu cinci ani, un proiect similar a fost adoptat tacit de Senat, dar documentul nu a mai trecut și prin celelalte etape ale procesului legislativ.

Pentru a intra în vigoare, proiectul actual referitor la pensiile ocupaționale, care vin în completarea pensiilor acordate în cadrul sistemelor de pensii din România, trebuie să primească un vot pozitiv în Parlament și să fie ulterior promulgat de șeful statului. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*