Cazul degetului din punga de carne tocată ia o turnură neașteptată – Reclamanții ar putea fi puși sub acuzare
de Răzvan CĂLIN
După ce au clasat dosarul privind infracțiuni legate de securitatea muncii, anchetatorii își concentrează atenția asupra familiei rromi care a iscat scandalul și pe care îi paște, printre altele, acuzația că au indus în eroare organele judiciare.
Ancheta în controversatul caz al bucății de deget uman descoperit într-o pungă de carne tocată în toamna anului trecut este pe punctul de a lua o nouă turnură. În urmă cu două zile polițiștii bârlădeni au definitivat o primă parte a acestei anchete, înaintând dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad cu propunerea de clasare. O decizie cât se poate de normală ținând cont că nu a existat nici măcar o dovadă care să confirme existența vreunui accident de muncă (luați la verificat, inclusiv de echipele Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui, toți salariații SAFIR SRL aveau toate degetele întregi și nevătămate).
Clasarea se referă strict la dosarul privind comiterea unor infracțiuni legate de nerespectarea normelor de securitatea muncii, care, în urma cercetărilor, nu s-au adeverit. Așa cum am mai scris, într-o primă fază, polițiștii și-au concentrat atenția pe suspiciunea că la mijloc ar fi fost vorba despre un accident de muncă survenit la SC SAFIR SRL Vaslui, firma care a produs punga de carne tocată în care a fost găsită falanga umană. S-a bănuit, inițial, că în timpul fluxului tehnologic de fabricație unul dintre muncitori ar fi suferit un accident și așa ar fi ajuns degetul în punga de carne tocată. Ipoteză infirmată în scurt timp de anchetatori. ”Una dintre primele ipoteze a fost legată de comiterea infracțiunii legate de măsurile de securitate și sănătate în muncă. Cum ulterior, s-a stabilit că nu a fost vorba de așa ceva, atunci dosarul a fost înaintat Parchetului cu propunerea legală de clasare”, ne-a declarat subcomisarul Mihaela Ștraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.
Însă, asta nu înseamnă că anchetatorii s-au spălat pe mâini și au renunțat la orice cercetare în acest caz. Dimpotrivă, cei din familia Epure, care au iscat acest scandal susținând că au găsit degetul într-o pungă de carne tocată ce purta eticheta SAFIR SRL, sunt pe punctul de deveni din acuzatori, acuzați. Și asta pentru că, potrivi aceluiași Cod Penal, pot fi incriminați pentru inducerea în eroare a organelor judiciare. De altfel, aceasta este una dintre pistele pe care polițiștii bârlădeni își vor axa cercetările. Mai ales că, între timp, s-a descoperit că bucata de deget aparține unei gospodine din Bârlad care a fost victima unui accident casnic. Femeia s-a prezentat la Compartimentul Primire Urgențe din cadrul Spitalului municipal de urgență ”Elena Beldiman” cu puține zile înainte de scârboasa descoperire făcută de familia Epure. Gospodina a povestit medicilor, dar și polițiștilor, că cele două degete pe care și le-a secționat accidental în mașina de tocat carne, au fost aruncate ulterior de soțul ei la un container de gunoi. Cum de a ajuns unul dintre degete în punga de carne tocată este o întrebare la care anchetatorii trebuie să găsească răspuns. Una dintre variante ar fi că tocmai membrii familiei Epure să fi făcut acest lucru, din dorința de a mai ”stoarce” ceva bani de la firma SAFIR SRL. Oricum, toate aceste aspecte vor lămurite curând de polițiștii bârlădeni care, încet, dar sigur vor strânge lațul în jurul adevăraților vinovați.
Reamintim că pe 9 august 2015, familia Epure din Bârlad (asistați social) au reclamat la poliție faptul că au găsit o bucată de deget uman într-una din pungile cu carne tocată de pasăre pe care le primiseră drept ajutor social de la Cantina de ajutor socială din oraș. Punga cu carne purta eticheta SC Safir SRL, iar cei din familia Epurea au susținut că au găsit falanga umană atunci când au răsturnat carnea tocată într-un vas cu intenția de a face piftele.