Justitie

În plin proces pentru luare de mită și trafic de influență – Fostul procuror Vasile Șelaru are o grijă: își vrea armele înapoi!

de Marian Mocanu

Vasile Șelaru, procurorul suspendat, le-a cerut judecătorilor Curții de Apel Iași să-i fie înapoiate armele de colecție confiscate cu ocazia arestării sale, în vara anului 2014. Asta, în ciuda faptului că, pe lângă acuzațiile de luare de mită și trafic de influență, ex-procurorul criminalist este acuzat și de nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

La ultimul termen de judecată, cel de vineri, 8 ianuarie, Vasile Șelaru a cerut judecătorilor să-i fie înapoiate armele de colecție ridicate cu ocazia perchezițiilor domiciliare ce au precedat arestarea sa, în vara anului 2014. Este vorba de o armă de colecție UM SADU, două arme de vânătoare cu țevi lise, o armă de vânătoare cu țeavă ghintuită, un pistol cu țeavă ghintuită marca Smith & Wesson, împreună cu muniția aferentă.

Cu ocazia perchezițiilor, procurorii DNA au mai descoperit acasă la fostul procuror vasluian 50 de cartușe, cantitatea maximă de muniție prevăzută de lege. În plus, în fișetul de la birou, au mai fost găsite alte 45 de cartușe cu glonț calibrul 9 și 20 de cartușe cu glonț calibrul 7,62. Drept urmare, pe lângă infracțiunile de trafic de influență, Vasile Șelaru a fost acuzat și de nerespectare a regimului armelor și munițiilor.

vasile selaruDecizia cu privire la înapoierea armelor va fi luată de judecători după ce Șelaru va prezenta documentele de proveniență a armelor și dovada că le deținea legal. Singura decizie luată de judecători a fost cea de menținere a măsurii preventive de control judiciar luată asupra fostului procuror. Procurorul Vasile Șelaru a fost trimis în judecată deoarece este suspectat că a primit bani și o vacanță pe litoralul românesc în schimbul promisunii că va interveni pe lângă magistrații bârlădeni și cei ai Curții de Apel Iași în vederea soluționării favorabile a unor dosare. În rechizitoriu se arată că Șelaru a luat de la o persoană suma de 13.000 de lei sub formă de împrumut și, după trei săptămâni, a restituit doar 5.000 de lei persoanei respective, diferența fiind păstrată pentru continuarea demersurilor.

Procurorul criminalist vasluian mai este acuzat că a promis că va interveni pe lângă un anumit ofițer de poliție din cadrul IPJ Vaslui care ar fi trebuit să avizeze o firmă de pază. Pentru acest demers ar fi cerut și ar fi primit suma de 700 de lei. După această ispravă, două zile mai târziu, Vasile Șelaru ar fi promis unei persoane că va interveni pe lângă un procuror bârlădean care supraveghea cercetările într-un dosar penal, iar pentru asta a acceptat cazarea într-un imobil de pe litoralul românesc.

Inițial, fostul procuror a fost arestat preventiv în vara lui 2014, măsură înlocuită cu arestul la domiciliu în luna februarie 2015, pentru ca, din luna iunie, Vasile Șelaru să fie judecat în stare de libertate sub control judiciar. El a fost suspendat din magistratură, în urma unei decizii a Consiliului Superior al Magistraturii luată în luna octombrie anul trecut, după ce a fost, timp de mai bine de 18 ani, procuror criminalist.

Motivul pentru care procesul trenează atât mai mult este faptul că doi dintre martorii apărării sunt plecați din țară. Singura posibilitate pentru a fi audiați ar fi organizarea unei videoconferințe, însă nu se cunoaște domiciliul unuia dintre ei, plecat în Anglia.

În aceste condiții, dacă până la următorul termen de judecată, pe 5 februarie, avocații lui Șelaru nu află domiciliul respectivului martor, s-ar putea renunța la audierea acestuia.

 

Related Articles

Back to top button