Comisarul-șef Mihai Axinte și-a închiriat degeaba apartament în centrul Vasluiului
de Marian MOCANU
Comisarul-șef Mihai Axinte, aflat în centrul unui scandal de corupție în care mai sunt implicați și alți ofițeri de poliție din cadrul IPJ Vaslui, va rămâne în arest. Judecătorii Tribunalului Vaslui au respins vineri, ca nefondată, cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu o altă măsură neprivativă de libertate.
Pentru a scăpa de arest, Mihai Axinte a închiriat chiar un apartament în Vaslui, unde ar fi vrut să-și execute arestul la domiciliu, în cazul în care magistrații ar fi fost de acord cu cererea sa. Axinte va rămâne în continuare coleg de celulă cu comisarul șef Iulian Munteanu, fostul șef al Biroului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție a Județului Vaslui, a cărui arestare preventivă a fost prelungită la mijlocul acestei luni.
Axinte a fost arestat sub acuzația de luare de mită, după ce a primit de la Munteanu mai multe produse (vin, carne de miel și un pat artizanal din lemn). Aceste bunuri i-au fost date de fostul șef al Biroului Rutier pentru ca Axinte să închidă ochii la calificativele primite în urma unui control de fond efectuat în luna martie 2015 de o comisie condusă chiar de Axinte. Atunci, ca urmare a deficiențelor constatate, a fost dispusă cercetarea prealabilă pentru 47 de polițiști din cadrul IPJ Vaslui. Asupra acestora s-a dispus luarea de măsuri disciplinare și sancționare cu „atenționare”, lucru care duce la pătarea dosarelor și îngreunarea posibilităților de avansare. Tot cu ocazia acelui control, alți 105 polițiști, în sarcina cărora au fost identificate nereguli în activitate, au fost atenționați.
Pentru comisarul Munteanu, acela a fost începutul sfârșitului carierei sale de polițist, el fiind deja în vizorul procurorilor DNA pentru suspiciuni privind comiterea unor fapte de corupție. Ulterior, în decembrie, în urma unor percheziții făcute atât la domiciliul polițistului, cât și în biroul acestuia, Iulian Munteanu și Mihai Axinte au fost arestați preventiv, asupra primului fiind înregistrate nu mai puțin de 26 de capete de acuzare pentru dare și luare de mită, trafic de influență, fals intelectual, fals în înscrisuri oficiale și abuz în serviciu. Potrivit procurorilor DNA Iași, din 2013 până în prezent, Iulian Munteanu ar fi determinat mai mulți agenți de poliție din subordine să aplice sancțiuni pentru contravenții mai blânde decât care s-ar fi impus, ori chiar să evite aplicarea vreunei sancțiuni.
În unele situații, Munteanu a pretins de la conducătorii auto favorizați, foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, cum ar fi baterie auto, lemne de foc, 12 metri cubi de scândură la preț redus pentru acoperișul unui imobil aparținând unui superior de-al său, 400 de bucăți de scândură cu model. Totodată, susțin anchetatorii, i-a determinat pe subordonați să falsifice procesele-verbale de constatare, în unele situații chiar prin suprascriere, pe baza cărora s-a stabilit natura sancțiunii.