World

Peste 27.000 de militari din 22 de țări participă în iunie, în Polonia, la exercițiul NATO Anaconda

Exercițiul NATO Anaconda, prevăzut în Polonia în iunie, este cel mai important eveniment militar din istoria modernă a țării, la care urmează să participe peste 27.000 de militari din 22 de țări, a anunțat joi generalul Marek Tomaszycki, comandantul forțelor armate poloneze în caz de război. 

„Anaconda este o operațiune excepțională, deoarece la ea va participa un număr mare de state membre ale Alianței (Nord-Atlantice). În total, 27.000 de militari din 22 de țări vor fi implicați în manevre, dintre care 13.000 din Polonia, 10.000 din Statele Unite și aproximativ 1.000 din Marea Britanie”, a declarat generalul citat de portalul Sputnik.

Tomaszycki a subliniat că cel mai important este numărul țărilor participante și nu numărul militarilor. „Este mult mai important pentru noi să vedem un asemenea număr de state participante la exercițiu decât potențialul militar cantitativ, deoarece acest lucru arată un nivel înalt de participare politică”, a apreciat el.

„Aspectul politic al manevrelor este la fel de important ca cel militar”, a subliniat generalul, precizând că exercițiul urmează să aibă loc în perioada 7-17 iunie, chiar înainte de Summitul NATO de la Varșovia, programat în perioada 8-9 iulie.

Un asemenea număr de participanți din Statele Unite este legat de mobilizarea în Polonia a 250 de vehicule blindate și 90 de tancuri americane.

În cadrul exercițiului, americanii urmează să efectueze manevre de tip „Swift Response” (răspuns rapid), în cursul cărora trupele armatei americane vor fi debarcate în Europa, în poligoane militare poloneze, în apropiere de Torun (nord) și Olsztyn (nord-est), după care vor trece la îndeplinirea unor obiective în Polonia și în țări vecine.

În paralel cu exercițiul Anaconda se va desfășura un alt exercițiu militar important – Saber Strike -, vizând o perfecționare a manevrelor în vederea unei angrenări de materiale și personal în țările baltice, România și Bulgaria – via Germania și Polonia, de la vest către est.

Aceste exerciții au fost programate în contextul în care NATO a decis să-și consolideze flancul estic pentru a le oferi aliaților asigurări, în urma anexării Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în 2014, ceea ce a provocat tensiuni și îngrijorări în regiune.

Sursa; mediafax.ro

Related Articles

Back to top button