Justitie

Punct și de la capăt! Dosarul celor doi subprefecți, Sergiu Marian și Cătălin Cupșan, trimis spre rejudecare!

de Marian MOCANU

Procurorii ieșeni au admis apelurile declarate de cei doi foști subprefecți ai județului Vaslui, Sergiu Marian și Vasile Cătălin Cupșan, acuzați de fapte de corupție. Sentința dată inițial a fost desființată integral în latura penală și civilă, iar cauza a fost trimisă spre rejudecare la instanta de fond – Tribunalul Vaslui. Dacă Cupșan primise inițial o pedeapsă cu suspendare, Sergiu Marian, aflat deja în închisoare pentru fapte asemănătoare, fusese condamnat la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu. Acesta i-ar fi favorizat fratelui său, Vasile Marian, achiziționarea de terenuri în zona Fălciu, la prețuri mult sub cel al pieței.

Procesul în care doi înalți funcționari publici vasluieni au fost acuzați de fapte de corupție va fi reluat de la capăt, au decis magistrații Curții de Apel Iași. În septembrie anul trecut magistrații Tribunalului Vaslui l-au condamnat pe fostul subprefect al județului, Sergiu Marian, la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă continuată, pentru fapte comise în anul 2007, pe când era vicepreședinte al Comisiei județene de fond funciar. Atunci, Sergiu Marian ar fi facilitat firmei conduse de fratele său, Vasile Marius Marian, achiziționarea a 80 de hectare de teren pe teritoriul comunei Fălciu, aflat în rezerva Agenției Domeniilor Statului. Acest teren fusese alocat către două persoane care aveau cereri de despăgubiri în urma confiscării averii de către comuniști. Persoanele nu știau că au fost puse în posesie.

catalin cupsanÎn același dosar, un alt fost subprefect, Vasile Cătălin Cupșan, a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, după ce l-ar fi ajutat pe Sergiu Marian să își favorizeze fratele să cumpere terenuri la prețuri mici. De asemenea, fratele lui Sergiu Marian a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, în timp ce o fostă salariată a Prefecturii Vaslui, Gabriela Luca, care a făcut parte din comisia de retrocedare a drepturilor de proprietate, a fost condamnată la trei ani și zece zile de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă continuată.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, metoda folosită de Sergiu Marian pentru a-i facilita fratelui său achiziționarea de terenuri de bună calitate în apropierea municipiului Huși era simplă: în calitate de subprefect și președinte al Comisiei Județene de Fond Funciar a Prefecturii Vaslui identifica persoane care erau interesate ca, în schimbul terenurilor pe care le mai aveau de primit de la stat, să primească despăgubiri bănești, după care, fără știrea acestora, le radia de pe respectiva listă și le trecea la despăgubiri în fizic. Ulterior, după ce prin intermediul Administrației Domeniilor Statului făcea schimb de terenuri în altă locație, ocupându-se și de obținerea titlurilor de proprietate aferente, intra în scenă fratele său, Vasile Marius Marian, care contacta proprietarii ce nici nu aveau cunoștință că ar fi fost puși în posesie, propunându-le cumpărarea terenurilor la un preț mult sub cel al pieței. Cele două persoane care au fost puse în posesie și care, ulterior au vândut terenurile mult sub prețul pieței, ar fi trebuit să primească teren pe raza comunelor Bogdana și respectiv Alexandru Vlahuță, însă au primit pe raza comunei Fălciu, acolo unde avea interes Vasile Marius Marian, fratele subprefectului. Mai mult decât atât, cei doi proprietari nici măcar nu știau că cererile lor de despăgubire au fost trecute de la despăgubiri bănești în despăgubiri în natură, așa cum nu au știut că au fost puși în posesie și că, fără măcar să fie de față, li s-au emis și titluri de proprietate. Ei au aflat acest lucru doar în momentul în care au fost contactați de Vasile Marius Marian și aduși la Vaslui să semneze actele de vânzare – cumpărare a terenurilor cu care fuseseră „puși” în posesie.

Împotriva sentinței Tribunalului Vaslui, atât inculpații, cât și procurorii DNA au făcut recurs, procesul intrând pe rolul Curții de Apel Iași la începutul lunii decembrie 2015. După o primă amânare a pronunțării, magistrații ieșeni au admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași și de inculpații Marian Vasile Marius, Cupșan Cătălin Vasile, Luca Gabriela (fostă Stan), Marian Sergiu și SC Comercial Marian SRL Huși. În consecință, judecătorii Tribunalului Vaslui vor trebui să reia întregul proces. Asta după ce acest dosar a fost plimbat pe la mai multe instanțe, începând cu Judecătoria Vaslui, soluționarea lui durând mai bine de doi ani.

Related Articles

Back to top button