Condamnat pentru fapte de corupție, locotenent-colonelul Paul Boghiu a ieșit la pensie chiar înaintea judecării recursului
de Marian Mocanu
Cu doar câteva zile înainte de primul termen de judecată a contestației împotriva condamnării primite pentru fapte de corupție, locotenent-colonelul Paul Boghiu, șeful Biroului Informare Recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Vaslui, a ieșit la pensie. Acesta a fost condamnat, la începutul lunii noiembrie a anului trecut, de Tribunalul Militar Iași la doi ani de închisoare cu suspendare și prestarea a 60 de zile de muncă în folosul comunității pentru comiterea infracțiunii de trafic de influiență.
În luna noiembrie a anului trecut, locotenent-colonelul Paul Boghiu, șeful Biroului Informare Recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Vaslui, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei și efectuarea a 60 de zile de muncă în folosul comunității pentru comiterea infracțiunii de trafic de influiență. Sentința nu este definitivă, ea fiind contestată de ofițer la Curtea Militară de Apel București. Cu exact o săptămână înaintea primului termen de judecată a contestației, pe 10 martie, Paul Boghiu a ieșit la pensie, după 30 de ani de carieră militară. Pe lângă faptul că se va bucura de toate drepturile și pensia, conform vechimii, ofițerul a evitat astfel să fie scos, în mod dezonorant, din cadrele armatei. Trebuie menționat că de la trimiterea sa în judecată locotenent-colonelul Paul Boghiu a fost în „consemn”, fiindu-i îngrădite unele activități și drepturi, inclusiv cel de a purta armament. Până la numirea unui succesor, conducerea Biroului Informare Recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Vaslui va fi asigurată de următorul în grad, maiorul Mihai Panțâru.
Lt.col. Paul Boghiu, ofițer activ în Ministerul Apărării Naționale, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, la începutul lunii martie a anului 2015, de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
„În cursul lunii februarie 2014, Boghiu Paul a pretins și a primit de la o persoană, denunțător în cauză, suma de 500 euro și produse alimentare (20 litri de vin, 2 litri de țuică și 2 cocoși), căruia i-a promis că, în schimbul unei plăți nedeterminate, îi va ajuta fiul să fie angajat ca soldat – gradat profesionist în armată, lăsând să se creadă că are influență asupra membrilor comisiei de selecție, formată din cadre militare, și că i-ar putea determina pe aceștia să îndeplinească un act contrar îndatoririlor lor de serviciu”, se arăta în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.
Paul Boghiu a negat toate acuzațiile, declarând că la mijloc este în fapt o răzbunare din partea tatălui unui bârlădean, supărat că fiul său a picat la examenul de admitere la școala militară.