Justitie

Polițiștii vasluieni atenționează în privința furturilor din locuințe

Ieri, polițiștii din cadrul Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și reprezentanții unei firme de asigurări i-au informat pe vasluieni despre modalitățile de prevenire a furturilor din locuințe. Acțiunea carea a avut loc la la Centrul Medico-Social „Sf. Nicolae”, din cadrul Primăriei municipiului Vaslui, a lansat campania denumită „Neglijența, invitație deschisă la furt”. Pentru fiecare cetățean locuința este spațiul în care se simte în siguranță și orice pătrundere neautorizată generează o stare de disconfort, de multe ori fără o legătură directă cu prejudiciul de natură patrimonială cauzat, ci cu însăși încălcarea acestui spațiu intim de siguranță personală. Astfel, în cadrul activității polițiștii au prezentat riscurile la care se expun cei care ignoră măsurile minime de protejare a locuinței. S-au efectuat de asemenea recomandări astfel încât aceștia să nu devină victime ale acestui gen de infracțiuni.

Deși în ultimii ani tendința a fost una descrescătoare (de la 35.150 de furturi din locuințe la nivel național în 2012, 31.040 în 2013, 29.925 în 2014, la 28.442 în 2015), prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului rămâne una dintre prioritățile Poliției Române. Principalele condiții care au favorizat furturile din locuințe sunt reprezentate de: împrietenire, în 2.918 de cazuri (aproximativ 10%), ușă neasigurată, în 3.617 de cazuri (15%), escaladare, în 1.868 de cazuri-multe din ele fiind urmare a ferestrelor lăsate deschise.

1 din 4 furturi din locuințe este favorizat de neglijentă

Infractorii speculează neglijența locatarilor în a-și securiza casa. De exemplu, aceștia profită de faptul că la unele apartamente situate la parter sau etajul unu ferestrele sunt lăsate deschise și nesupravegheate. Un aspect foarte important al prevenirii furturilor din locuințe este reprezentat de necesitatea adaptării măsurilor de siguranță la tipul de locuință și la valorile care trebuie protejate.

,,Prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului reprezintă o prioritate a Poliției Române. Acordăm o atenție deosebită furturilor din locuință, acestea având un impact deosebit în percepția populației în ceea ce privește siguranța personală. Este foarte important că fiecare dintre noi să fie informat cu privire la pericolele existente privind furturile din locuințe și să ia măsuri elementare de precauție”, a declarat comisar-șef de poliție Constantin Stroescu, director al Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. (George PROCA)

Related Articles

Back to top button