Liceele cu rezultate slabe, în pericol de a fi desființate. Care sunt cele mai expuse licee din județul Vaslui!
de Bogdan RUSU
Din anul școlar 2017-2018, Liceul ”Petru Rareș” din Vetrișoaia ar putea dispărea din cauza rezultatelor extrem de slabe la examenele de bacalaureat desfășurate în ultimii doi ani. De asemenea, în unitățile de învățământul cu promovabilitatea mică la bacalaureat, va fi redus numărul de clase, dar vor fi înființate clase de școală profesională.
Atât Ministerul Educației cât și o parte dintre inspectoratele școlar județene vor transformarea liceelor cu rezultate slabe la examenul de bacalaureat în școli profesionale. Ideea este justificată de faptul că, de ani de zile, peste zeci de unități de învățământ din țară au avut zero promovabilitate la bacalaureat, iar majoritatea liceelor din mediu rural au avut rate de promovabilitate sub 30%.
De asemenea, inspectoratele școlare vor aproba înființarea de clase în funcție de rezultatele obținute de licee la examenele de bac. Acolo unde promovabilitatea este de sub 30%, se va aproba înființarea mai multor clase de școală profesională.
În județul Vaslui, există șanse foarte mari ca Liceul „Petru Rareș” din Vetrișoaia, unde promovabilitatea la bac este zero de doi ani, să fie desființat. În 2015 la prima sesiune a bacalaureatului au picat cei doi elevi de clasa a XII-a care au dat bacul, iar în 2016 au picat toți cei opt elevi care au terminat ultima clasă de liceu.
În pericol sunt și alte unități liceale de învățământ. De exemplu, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, 8 din cele 23 de unități de învățământ liceal de pe raza județului Vaslui au avut o promovabilitate de sub 50%: Liceul „Ioan Corivan” (Huși), Colegiul Tehnic „Marcel Guguianu” (Zorleni), Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” (Bârlad), Liceul „Ghenuță Coman” (Murgeni), Liceul Tehnologic Puiești, Liceul Tehnologic „Petru Rareș” (Bârlad), Liceul Tehnologic „Dimitrie Cantemir” (Fălciu) și Liceul Tehnologic „Petru Rareș” din Vetrișoaia.
În cazul unităților de învățământ care se confruntă cu rezultate slabe la bacalaureat de ani de zile, autoritățile din Învățământ propun ca a doua sesiune de bacalaureat să nu aibă loc în toamnă, pentru că nu se justifică, ci în februarie deoarece elevii care au corigențe și abia au trecut de ele cu media cinci, nu au timp de pregătire pentru a obține media șase la bacalaureat în a doua sesiune.
Zile grele pentru gimnaziștii nepregătiți
Potrivit proiectului, elevii de clasa a VIII-a care nu obțin media de admitere cinci, vor fi înscriși în învățământul profesional, iar ulterior, cei care doresc, își pot finaliza studiile liceale. Mulți văd cu ochi buni această inițiativă, întrucât s-a ajuns în situația în care elevi cu media de admitere 4 ajung să studieze filologia la licee bune, deși abia pot vorbi corect în limba română. De asemenea, s-a ajuns ca profilele de matematică-informatică să admită elevi cu medii de 5, care nu cunosc materia de clasa a VIII-a și cărora le-ar fi aproape imposibil să recupereze lacunele pe care la au.
Ori sunteti intr-o totala eroare, ori cei de la ISJ sunt slab pregatiti. Aceste rezultate slabe se inregistreaza din cauza faptului ca sunt prea multe clase teoretice. Cum, in zilele noastre, majoritatea elevilor care termina clasa a VIII-a viseaza sa faca liceul la MI, SN, SS…, toate fiind la clase teoretice, pentru liceele tehnologice, asa cum sunt cele de mai sus mentionate, nu raman decât elevii cu notele de admitere FOARTE PROASTE. Pai, daca le inchid pe toate cele de mai sus, practic, clasele de liceu tehnologic vor disparea. Intrebarea este: cine va mai munci in servicii sau tehnic? Solutia consta in doi pasi: 1. sa se reduca numarul claselor cu profil teoretic; 2. se se intre la liceu doar cu note, atat lb. romana cat si matematica, de cel putin 5 la testarea nationala, nu cum se intampla acum de se intra la liceu cu 1.00.