Sanatate

Crește de la săptămână la săptămână numărul virozelor în județul Vaslui

Virozele respiratorii au apărut și în județul Vaslui, favorizate în special de diferențele mari de temperatură înregistrate în ultimul timp.

Săptămâna trecută, medicii din județ au raportat la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui 840 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (ICRS), din care 34 au necesitat internare. De asemenea, au fost înregistrate 131 cazuri de pneumonii, 39 având recomandare pentru internare. Dacă numărul pneumoniilor a rămas constant față de săptămâna anterioară (între 30 septembrie- 6 octombrie), numărul virozelor a crescut cu 200.

Deocamdată, în județul Vaslui nu s-a înregistrat niciun caz de gripă, dar riscurile ca aceasta să apară sunt destul de mari, la fel ca în întreaga țară.

DSP Vaslui a solicitat 52.932 doze de vaccin antigripal Ministerului Sănătății și a primit o primă tranșă de 1.250 de doze, dintre care 1.200 au și fost administrate. Această primă tranșă a fost destinată cadrelor medicale din spitale, centrelor de bătrâni și complexurilor de servicii comunitare, cât și beneficiarilor acestora, aflați în categoria de risc. Săptămâna viitoare este posibil ca DSP să primească de la Minister o a doua tranșă, pe care să o distribuie medicilor de familie.

La sfârșitul săptămânii trecute, la nivel național, erau înregistrate 17 cazuri de gripă simptomatică din care 5 cazuri au fost confirmate cu acest diagnostic. Patru dintre cele cinci persoane diagnosticate cu gripă sunt din București și au contractat virusul AH3, iar una din județul Iași a fost contaminată cu virusul gripal de tip B.

Ministerul Sănătății a achiziționat în acest an 1,5 milioane de doze de vaccin, cu 200.000 mai multe ca anul trecut. Este vorba de un vaccin tetravalent, creat pentru a combate patru tulpini. Specialiștii epidemiologi nu exclud ipoteza ca anul acesta să ne confruntăm nu cu o epidemie, ci cu o pandemie de gripă. Cele mai afectate vor fi țările sărace, a căror populație prezintă imunitate scăzută în fața virusurilor.

Infecționiștii români recomandă populației vaccinarea, mai ales persoanelor din categoriile cu risc crescut: bolnavi cronici, femei însărcinate, copii, persoane peste 65 de ani. (Mihaela NICULESCU)

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button