Local
Mobilizare generală pentru recensământ
Conștient de rolul esențial pe care îl joacă recensământul populației și locuințelor pentru viitorul Bârladului și al întregii comunități, primarul Dumitru Boroș lansează un nou apel către concitadini. Mai ales către cei care până în prezent, din varii motive, nu s-au autorecenzat și nici nu au răspuns solicitărilor venite din partea recenzorilor.
Într-un ultim efort susținut pentru a mobiliza atât populația, cât și recenzorii, Primăria Municipiului Bârlad, în colaborare cu Direcția Județeană de Statistică Vaslui, a decis înființarea a patru centre fixe de recenzare, unde oamenii pot veni personal sau pot suna pentru a fi recenzați. Iată lista celor patru centre fixe de recenzare, cu tot cu numerele de telefon aferente :
– Centrul de recenzare nr. 1, situat în incinta Primăriei Bârlad – Tel. 0726/736104 ;
– Centrul de recenzare nr. 2, situat în incinta Serviciului Public Administrare Fond Locativ și Încasare Taxă Salubrizare, str. George Enescu, nr. 4, bl. G2 (fostul sediu al Poliției Locale Bârlad) – Tel. 0770/159591;
– Centrul de recenzare nr. 3, situat în incinta Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Bârlad, bd. Epureanu, nr. 35 – Tel. 0766/969247
– Centrul de recenzare nr. 4, situat în incinta Bibliotecii Municipale ”Stroe S. Belloescu” – Tel. 0767/185283
Bârlădenii care nu au fost recenzați până acum (și nici nu s-au autorecenzat) pot veni personal la aceste centre sau pot apela telefonic recenzorii pentru a se achiat de această îndatorire civică extrem de importantă. Autoritățile atrag atenția că cei care refuză sau se opun acestui procedeu legal (indiferent de motivele invocate!) vor fi sancționați contravențional cu amendă cuprinsă între minimum 1.000 de lei și maximum 3.000 de lei. Deja, până în prezent, la nivelul Bârladului au fost aplicate 25 de astfel de sancțiuni contravenționale.
”Facem un apel atât către recenzori, să-și intensifice eforturile, cât și către cetățeni pentru a participa în număr cât mai mare la această acțiune. Cu toții trebuie să înțelegem cât de important este acest recensământ pentru viitorul comunității noastre și, în consecință, să furnizăm recenzorilor toate datele care le solicită. Dincolo de obligația legală, suntem datori generațiilor următoare să le asigurăm condiții pentru o dezvoltare sustenabilă și un trai decent! Să nu uităm că, spre exemplu, la baza calculului pentru alocarea de fonduri europene stă numărul de locuitori al fiecărui stat membru al Uniunii Europene, iar apoi diseminare fondurilor se face proporțional cu numărul de locuitori al fiecărei Unități Administrativ Teritoriale (UAT). Același principiu se aplică și în cazul alocării fondurilor guvernamentale. Altfel spus, cu cât UAT-ul are un număr mai mare de locuitori, cu atât are șanse mai mari să beneficieze de finanțări consistente, fie externe, fie din fonduri guvernamentale. Așa că de rezultatul recensământului depinde dezvoltarea pe viitor a municipiului Bârlad. Și mai sunt doar cinci zile de recensământ, cinci zile esențiale pentru viitorul Bârladului!” a declarat primarul Dumitru Boroș.