Home » Local » Sistemul de plăți interbancare instant este în plină dezvoltare în România

Sistemul de plăți interbancare instant este în plină dezvoltare în România

Clienții din România se pot bucura în ultima perioadă de servicii de transfer mult mai rapid. Băncile din țara noastră alocă resurse îmbunătățirii sistemului de plăți, iar serviciul de transfer instant este una dintre inovațiile din ultima perioadă.

BRD este ultima bancă din România care a implementat acest sistem și, potrivit reprezentanților companiei, durata unui transfer este de maximum 10 secunde.

Acest serviciu poate fi accesat de persoane fizice sau juridice care dețin un cont bancar. Valoarea individuală a unei plăți instant trebuie să se situeze sub 50.000 de lei. Condiția ce trebuie îndeplinită este ca serviciul să fie oferit de către băncile celor doi participanți la procesul de plată.

Pe lângă BRD, acest serviciu mai este folosit și de alte bănci din România, precum Banca Transilvania, CEC Bank, Libra Internet Bank, Banca Comercială Română, Patria Bank, Vista Bank şi Raiffeisen Bank.

De asemenea, Revolut a devenit un serviciu tot mai popular în țara noastră, iar din această vară a trecut de pragul celor 2 milioane de clienți.

 

Cele mai frecvente întrebuințări ale cardurilor bancare în România

Pe lângă transferuri interbancare, românii folosesc adesea carduri bancare pentru a face cumpărături. Spre exemplu, la cei mai importanți retaileri din România numărul tranzacțiilor efectuate cu cardul a devenit mai mare decât cel cu plată cash în ultimii ani. În plus, românii mai comandă mâncare, iar aplicații precum Tazz și Glovo au din ce în ce mai mulți utilizatori.

Un alt domeniu în creștere este cel al jocurilor de noroc. Utilizatorii caută în mod special să se distreze la un cazino cu retrageri rapide , din dorința de a avea banii în cont cât mai rapid. Și din acest punct de vedere lucrurile sunt pe drumul cel bun deoarece operatorii de top efectuează plățile către clienți foarte rapid (chiar instant în unele cazuri), în timp ce le oferă servicii de calitate precum o ofertă variată și platforme sigure și legale 100%.

Românii mai folosesc cardurile bancare și pentru plata facturilor, în special din aplicațiile dedicate de Internet Banking ori din cele ce adună la un loc toate sumele și tranzacțiile sunt mult mai facile.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=oADxUX4STjE[/embedyt]

Numărul tranzacțiilor cu cardul, în creștere în România

Ultimele date furnizate de BNR vizează luna iunie 2021, însă arată o creștere semnificativă a plăților efectuate cu cardul. Concret, în comparație cu iunie 2019, creșterea este de 60%. Numărul tranzacțiilor cu cardul a ajuns la 327 de milioane, față de 203 câte erau în iunie 2019. Și valoarea plăților a crescut în iunie 2021, la 41.4 miliarde de lei, comparativ cu 25.8 miliarde de lei.

La nivelul anului 2021, creșterea totală a tranzacțiilor online comparativ cu 2020 a fost de 55%. Iar numărul tranzacțiilor efectuate în 2021 față de anul precedent a crescut și el cu 40%.

Având în vedere că 2022 este încă în desfășurare nu există statistici în acest sens, dar specialiștii estimează o creștere de cel puțin 35% a operațiunilor online efectuate cu cardurile.

Mai mult, a crescut și valoarea medie a tranzacțiilor online cu 12%. În 2021, media pentru o tranzacție online a fost de 240 de lei, față de 215 lei cât era în anul precedent. 57% dintre plățile online au fost făcute de pe dispozitivele mobile, iar doar 43% de pe cele desktop.

La finalul anului 2021, în țara noastră erau active 19.5 milioane de carduri bancare, o creștere cu 8.5% față de situația din 2019. Dintre acestea, doar 2.9 milioane erau carduri de credit, restul fiind de debit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*