Home » Sport » Vasluianul Ionuț Ungureanu, locul trei la Campionatul Național Școlar de Șah ,,Elisabeta Polihroniade”

Vasluianul Ionuț Ungureanu, locul trei la Campionatul Național Școlar de Șah ,,Elisabeta Polihroniade”

Șahiștii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Elisabeta Polihroniade” Vaslui au impresionat iar la Campionatul Național Școlar de Șah ,,Elisabeta Polihroniade”, unde Ionuț Ungureanu s-a clasat pe locul trei, iar echipa a terminat pe locul 23 din 69 de echipe. La competiția care s-a desfășurat la Băile Olănești, în perioada 11 – 14 iunie, în organizarea ACS „Elisabeta Polihroniade”, Ministerul Educației Naționale si Federația Română de Șah, au participat 69 de echipe și aproape 300 de șahiști.
Fiecare membru din cei patru ai unei echipe a disputat o masă, iar vasluianul Ionuț Ungureanu a pierdut doar o singură partidă din șapte. Din cei 300 de copii care au participat la competiție a fost al X – lea, ceea ce înseamnă iar o performanță remarcabilă. Pe lângă numărul de partide câștigate în stabilirea clasamentului se ține cont și de E.L.O (coeficient internațional valoric), care avantajează școlile de masă, vasluianul având același bilanț de victorii și înfrângeri cu ocupantul locului doi.
“Ne așteptam să avem rezultate mai bune ca în anii trecuți și într-adevăr așa s-a întâmplat. Ionuț este un șahist foarte bun, care s-a remarcat și în anul trecut, când a ocupat locul șase după ce a pierdut doar două partide. Din păcate pleacă de la noi anul acesta, e în clasa a VIII-a. Sper să participe în continuare la concursurile de șah pentru că este talentat. Deși va trebui să plătească de acum înainte dacă va participa la această competiție, cred că Dănuț Gabără, președintele ACS „Elisabeta Polihroniade” București, îi va oferi un discount sau îi va permite participarea gratuit. Este un copil bun, are o capacitate vizuală foarte bună dar și foarte mult bun simț. Au mai concurat în echipa noastră Roxana Paraschiv, Cristi Târțău și Ștefan Bozian. Elisabeta Polihroniade ar fi fost mândră să îi vadă, pe trei dintre ei îi știa și îi iubea mult. Din 180 de copii câți sunt la școala noastră, sunt 36 care joacă șah. În învățământul special nu prea sunt fete care joacă șah, iar Roxana e foarte talentată, motiv pentru care avem încredere că poate obține rezultate frumoase. Dar sunt convinsă că pot impresiona pe viitor și Cristi și Ștefan. Anul acesta au fost invitate să participe gratuit și Liceul Tehnologic Special “Sfânta Ecaterina” Huși, alături de o școală de nevăzători din București. Mi-a spus Dănuț Gabără că la anul vrea să invite să participe gratuit la Olănești și mai multe școli speciale. Deja anul acesta s-a plătit jumătate față de anul trecut. Vrea ca acestea să joace de la egal la egal cu școlile de masă”, a declarat pentru Est News profesoara Doinița Grigore, coordonatoarea echipe de șah vasluiene.
Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Elisabeta Polihroniade” Vaslui a organizat săptămâna trecută cea de-a doua ediție a Concursului Interjudețean Școlar de Șah „In Memoriam Elisabeta Polihroniade”, echipe mixte

Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Elisabeta Polihroniade” Vaslui, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, Clubul de Șah „Elisabeta Polihroniade”, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Vaslui, cu sprijinul Consiliului Județean Vaslui, Primăria Municipiului Vaslui și Asociația Județeană de Șah Vaslui a organizat sâmbătă Concursul Național de Șah „In Memoriam Elisabeta Polihroniade”, echipe mixte, ediția II. Invitat de onoare a fost Emil Dănuț Gabăr, președinte al ACS „Elisabeta Polihroniade” București. Evenimentul a avut loc în sala de conferințe a Centrului de Resurse pentru Afaceri Vaslui.

A fost a opta oară când acest concurs s-a organizat la Vaslui. Au participat 22 de echipe din șapte județe și au concurat 82 de copii. Ca și în anul trecut au luat startul la competiție șahiști din județele Bacău, Cluj, Galați, Iași, Neamț și Vaslui. Noutatea din acest an a constat în participarea Școlii Bivolărie din Suceava. Aceștia provin de la școli speciale și de masă, atât învățământ primar cât și licee. Din Vaslui au mai participat alături de șahiștii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Elisabeta Polihroniade” Vaslui, echipe de la Palatul Copiilor Vaslui, Colegiul Național “Emil Racoviță”, Liceul Tehnologic “Ion Mincu”, Școala “Ștefan cel Mare”, Școala “Vasile Alecsandri”, Școala “Mihail Sadoveanu”. Mai participă din judetul nostru Școala Specială Negrești, Liceul Tehnologic Special “Sfânta Ecaterina” Huși, dar și alte șase echipe din Huși și comunele alăturate, sub îndrumarea lui Marius Ursanu.

Ca noutate, anul acesta s-a dat un premiu pentru cel mai bun rezultat la învățământul special, obținut de Centrul Școlar de Incluziune Socială Roman, care a constat într-o diplomă și o cupă. “Nu am putut oferi și alte premii decât diplome și cupe, ca în 2014 și 2015, când proiectele noastre au fost aprobate de Primăria Vaslui și am primit ceasuri pentru șah, laptop, imprimantă și jocuri de șah. Am făcut un proiect în acest sens și în acest an împreună cu Asociația Județeană de Șah și sperăm că urmează să fie aprobat de Primărie. La fel ca anul trecut înaintea începerii concursului propriu – zis am susținut o prelegere despre viața Elisabetei Polihroniade. Tema de anul acesta a fost “Patriotismul Elisabetei Polihroniade”. M-a bucurat faptul că au venit multe echipe din comune pentru că acesta era visul Elisabetei Polihroniade, să adune cât mai mulți copii din mediul rural. Am vrea să vină și mai mulți de la satele din jur dar ne trebuie o sală foarte mare, iar în Vaslui nu există încă așa ceva”, ne-a mai declarat Doinița Grigore. (George PROCA)

About Tehno Redactor