de Marian MOCANU și Răzvan CĂLIN
Vizita inopinată a procurorilor DNA însoțiți de mascați la sediul Consiliului Județean Vaslui de marți, 8 septembrie a avut urmări. A doua zi, miercuri, în cursul dimineții, prin birourile șefilor instituției bătea vântul, nici președintele Buzatu, nici cei doi vicepreședinți, Mihalachi și Bichineț, și nici Valeriu Caragață, administratorul județului, nefiind prezenți. Oficial, aceștia au fost plecați „pe teren”, neoficial… Chiar dacă, după plecarea procurorilor, în fața ziariștilor aceștia au arborat un aer de optimism, atât declarațiile foarte „cuminți”, cât și fețele umbrite de griji demonstrau contrariul.
Marți, dis-de-dimineață, sediul Consiliului Județean Vaslui și al mai multor instituții și primării din județ a fost „călcat” de procurorii DNA însoțiți de jandarmi. Atât în timpul, dar și după perchezițiile efectuate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție la Consiliul Județean Vaslui, parcă ceva s-a schimbat în atmosfera din sediul instituției. Holurile goale, lipsa șefilor instituției dar și îngrijorarea de pe fețele angajaților creau o atmosferă grea.
Mai mult decât atât, au lipsit obișnuiții vizitatori ai instituției, începând cu primarii veniți cu treburi la „stăpânire”, ori alți solicitanți, cu toții făceau cale întoarsă la aflarea veștii privitoare la acțiunea DNA.
A doua zi, după vizita procurorilor, aceeași atmosferă, întregită și de lipsa întregii conduceri a Consiliului Județean Vaslui, în cursul dimineții, nici președintele Dumitru Buzatu, nici vicepreședinții Corneliu Bichineț și Vasile Mihalachi nefiind la birou.
Chiar dacă nimeni nu a fost chemat la audieri, procurorii mărginindu-se doar la ridicarea de documente, simpla vizită a acestora a dat peste cap activitatea instituțiilor intrate în vizorul DNA.
Anchetatorii au ridicat mai mulți saci de documente, atât de la CJ, cât și de la Aquavas SA, ori de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Vaslui, acolo unde Dumitru Buzatu este președinte. Nici locuința președintelui CJ Vaslui nu a fost ocolită de vizita mascaților, așa cum nu a fost ocolit nici Centrul de Resurse pentru Afaceri, instituție condusă de fiul acestuia, Tudorel Buzatu.
Au fost vizate documentele, inclusiv contractele, privind cele două mari proiecte de mediu implementate de Consiliul Județean, respectiv „Proiectul de extindere a rețelei de apă și canalizare în municipiile Vaslui, Bârlad, Huși și orașul Negrești”, și proiectul „Sistem integrat de management al deșeurilor solide în judetul Vaslui” respectiv pentru construcția gropii de gunoi de la Roșiești. Cumulat, cele două proiecte au o valoare de peste 135 milioane euro, ambele fiind în curs de implementare.
În același timp, procuroprii anticorupție au descins la primăriile din Ștefan cel Mare, Șuletea, Murgeni, precum și la mai multe societăți comerciale: Transmir, Conbetas, Starconstruct, firme cunoscute ca fiind clienți ai PSD și care se ocupă de implementarea celor două proiecte majore, dar și a altora, finanțate tot din bani publici sau fonduri europene.
Oficial, DNA a anunțat că efectuează cercetări în două cauze penale ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupție și a unor infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comise în perioada 2011-2015.
„În cursul zilei de 08 septembrie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 62 locații situate în municipiul București și alte cinci județe, dintre care 5 sunt sedii ale unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se arată în comunicatul DNA.
În timpul perchezițiilor, dar în special după plecarea procurorilor DNA, cei vizați de anchetă arborau fețe optimiste, de parcă vizita anchetatorilor ar fi fost un fapt banal.
„Au solicitat documente pe care le-am pus la dispoziția procurorilor. Instituțiile statului trebuie să-și facă treaba, noi la fel, trebuie din când în când să fim controlați, nu este nimic neobișnuit în asta”, era de părere Marin Nistor, directorul economic al Consiliului Județean Vaslui.
Aceeași părere o avea și vicepreședintele Corneliu Bichineț, care, la sosirea sa, în jurul orelor 9.30, declara: „Sunt controale firești, normale. Instituțiile statului trebuie să-și facă datoria”.
Ulterior, după circa două ore, acesta părăsea surescitat sediul instituției pe ieșirea opusă celei unde așteptau ziariștii. La rândul său, după ce mascații au plecat de la sediul societății pe care o conduce, Neculai Barbu, directorul General al Aquavas SA, societatea care se ocupă de implementarea proiectului de extindere a rețelei de apă și canalizare în cele patru orașe vasluiene, a dat fuga la „stăpânire” pentru a afla mai multe detalii cu privire la vizita pe care tocmai o primise.
„E adevărat, au fost și la Aquavas, de unde s-au ridicat mai multe documente. Nu văd nimic grav în asta, este bine că suntem controlați de instituțiile statului pentru că astfel se ridică orice suspiciune care ar putea plana asupra activității noastre”, a declarat Neculai Barbu la intrarea în sediul CJ Vaslui.
Aflând însă că acolo nu se terminase percheziția, acesta a ieșit aproape imediat.
După plecarea anchetatorilor, în jurul orelor 18.30, o parte dintre cei vizați de ancheta procurorilor DNA s-au strâns în biroul președintelui Buzatu, unde au avut discuții prelungite. Cu această ocazie, președintele CJ a dat și o declarație presei.
„Cred că există niște suspiciuni, pentru că altfel nu ar veni nimenisă facă percheziții și să ridice documente. Ordinul de percheziție a vizat biroul președedintelui CJ și birourile în care sunt documentele solicitate. Dacă va fi necesar, vom angaja un avocat. Așteptăm să vedem ce se întâmplă” a declarat președintele Dumitru Buzatu.
În timp ce procurorii făceau percheziții la Consiliul Județean, în fața instituției s-au strâns mai mulți vasluieni care aveau opinii diferite.
„Bine că au venit (procurorii, n. red), de multă vreme trebuiau să-i ia la puricat. Au furat destul, s-au obișnuit doar ei, Buzatu, Mihalachi și Bichineț, să fie șefii județului”, erau de părere unii.
Alții aveau opinii contrare: „DNA-ul să se ducă în altă parte, nu la Vaslui, că aici nici ce fura nu este! Tot cei care vor să facă ceva pentru județul ăsta amărât sunt luați la întrebări, iar alții, care fură cu miliardele, sunt bine mersi!”
„E bine că au venit și pe la noi!”
Cum era de așteptat, descinderile procurorilor anticorupție în județul Vaslui nu au rămas fără reacție din partea comuntății locale. Dincolo de faptul că mulți dintre cetățeni și-au exprimat speranța că, poate, se va face curat și pe meleagurile vasluiene, clasa politică locală este, bineînțeles, împărțită în două tabere. De o parte, sunt cei care preferă să adopte o poziție circumspectă (de genul „să vedem despre ce-i vorba”), în timp ce în cealaltă tabără satisfacția este mai mult sau mai puțin disimulată. Tipul de reacție este dat (cum se putea altfel?!) de culoarea politică a celui chestionat. Dacă pesediștii adoptă poziții cât mai neutre (deși sunt semnale clare că nu sunt deloc puțini cei care jubilează că nea Titi&Co. și Dumitru Buzatu au intrat în vizorul procurorilor DNA) ceilalți, din așa-zisa opoziție, abia își stăpânesc satisfacția că până la urmă și „capra” pesedistă e pe punctul de a da colțu’.
Iată ce au declarat politicienii bârlădeni în momentul în care au fost chestionați de redactorii Est News pe marginea acestui subiect.
Deputatul Adrian Solomon: „Procurorii DNA cercetează niște suspiciuni. Eu sper să nu se adeverească. În momentul în care voi ști exact despre ce anume este vorba, atunci voi putea comenta pe marginea acestui subiect. Eu pot vorbi onest doar la persoana I singular, nici măcar la plural!”
Marin Bunea, primarul interimar al Bârladului: „Nefiind primăria angrenată cu ceva sau implicată cumva în acest caz, nu am ce să vă spun! Poate că am o părere despre ceea ce se întâmplă, dar asta este ceva strict personal și o păstrez doar pentru mine!”
Corneliu Pleșu, co-președintele PNL Bârlad: „Din punctul meu de vedere, în principiu, toate acțiunile DNA sunt justificate. Acolo unde se va constata că s-a încălcat legislația în vigoare, vinovații trebuie să plătească. Trebuie să înceteze odată pentru totdeauna ideea că dacă vrei să te îmbogățești trebuie să intri în politică. Eu cred că ancheta procurorilor anticorupție ar trebui să vizeze și proiectele cu finanțare guvernamentală, căci și acolo s-au învârtit sume destul de importante. Și lucrurile nu par a fi fost în regulă. Cel puțin așa spune gura lumii, iar de multe ori se spune că gura lumii adevăr grăiește! Important pentru un politician nu este gândul că trebuie să se îmbogățească, ci că seara când pui capul pe pernă să poți dormi liniștit”.
Consilierul municipal Daniel Buzamăt, candidat independent la fotoliul de primar al Bârladului: „Cred că era de așteptat ca și în județul Vaslui să se întâmple așa ceva. Chiar dacă, deocamdată, e vorba doar despre niște ridicări de documente. Să vedem ce se întâmplă mai departe. S-ar părea că zvonurile sau informațiile care se tot vehiculau prin județ au ajuns unde trebuie și să vedem ce vor face organele statului de aici încolo. Dacă se adeverește totul, n-au decât să-și tragă pedeapsa cei care se fac vinovați. Ce-i de remarcat e că, în sfârșit, DNA a ajuns și la noi în județul Vaslui. Că se părea așa, la un moment dat, că suntem un județ uitat de DNA! E bine că au venit și pe la noi!”
bine a r fi sa mai umble dna-ul asta si pe la comune cum ii pe la Perieni
Solomon” nici usturoi nu a mincat nici gura nu-i pute”