Evaziune fiscală de 77 mii lei = trei ani de închisoare cu suspendare
de Marian MOCANU
Dinu Gavril Moldovan, administratorul unei firme cu sediul social în București, s-a folosit de poziția sa pentru a-și „trage” peste 77 de mii de lei, bani pe care nu i-a declarat fiscului. În consecință, el a fost condamnat ieri de Tribunalul Vaslui la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei și interdicția de a mai conduce o societate comercială timp de cinci ani. O pedeapsă nu cu mult mai mare decât cea aplicată celor care, în dorința de a-și plăti angajații și a menține afacerea pe linia de plutire, „uită” să plătească unele dări la stat.
Administratorul unei firme înregistrate în București, dar care derula activități în județul Vaslui, s-a apucat de „afaceri” uitând să declare mai multe facturi și chitanțe, banii respectivi fie băgându-i în buzunar, fie investindu-i în alte afaceri, tot în interes propriu. La un control fiscal, ingineria financiară a lui Dinu Gavril Moldovan a fost descoperită. El a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de „folosire, cu rea-credință, a bunurilor sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect”. Numai prejudiciul adus statului se ridică la peste 77 mii lei, din care 35.667,23 reprezintă impozitul pe profit eludat la plată, iar 42.079,77 lei reprezintă TVA aferentă operațiunilor comerciale fictive.
Procesul a durat mai bine de un an, unele amânări datorându-se declarației inculpatului că ar fi achitat prejudiciul, fapt neadevărat, el achitând doar suma de… o mie de lei!
Ieri, judecătorii vasluieni au dat sentința: trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei și interdicția de a mai conduce o societate timp de cinci ani și plata prejudiciului. Pedeapsa pare ușoară, cu atât mai mult cu cât, în afară de faptul că a fraudat statul cu sume destul de importante, Moldovan a prejudiciat și firma pe care o conducea. Dacă se dorește, cel puțin declarativ, stârnirea evaziunii fiscale, pedepsele pentru acest tip de infracțiuni ar trebui să fie mai aspre, tocmai pentru a descuraja și alți doritori. Totuși, pentru a fi siguri că Moldovan va achita prejudiciul creat statului, magistrați au menținut sechestrul asigurator pus asupra locuinței acestuia din București. În ceea ce privește prejudiciul făcut firmei pe care a condus-o și implicit asociatului său, acesta va putea fi recuperat în urma unui alt eventual proces pe cale civilă. Sentința nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Iași.