Primăria Bârlad rămâne fermă pe poziție! Nu sprijină nici acum, în al doisprezecelea ceas, campania de sterilizare a câinilor cu stăpân!
Deși rezolvarea problemei câinilor comunitari din Bârlad a fost una dintre promisiunile principale ale lui Dumitru Boroș în campania din 2016, după trei ani de mandat câinii sunt în număr și mai mare pe străzi. Asta, pentru că edilul nu a ținut cont de propunerile unor ONG-uri bârlădene care se ocupă cu protecția animalelor, ca reprezentanții Primăriei și ai Poliției Locale să meargă din casă în casă pentru a-i convinge pe bârlădeni să-și sterilizeze gratuit câinii.
Sătulă de această lipsă de interes a autorităților și de lipsa de comunicare cu primarul, Geta Grasu, vicepreședinta Asociației „Ultima speranță la viață”, s-a prezentat în ședința de Consiliu Local de săptămâna trecută, pentru a încerca să trezească, din adormire, legislativul local. Din păcate, aproape că nici nu a fost ascultată, consilierii fiind de-a dreptul plictisiți de acest subiect. După ce a lăsat-o să-și țină discursul, deloc interesant pentru auditoriu, primarul Dumitru Boroș a dat din cap și .. cam atât.
„Cred că nici un consilier nu a ascultat ceea ce am încercat eu să le spun spre finalul ședinței de Consiliu. Cred că niciunul nu ar ști să-mi spună ce am vorbit atunci în legătură cu necesitatea sterilizării câinilor cu stăpân. De fapt, luni, 30 septembrie, am vrut să am o discuție cu primarul, dar acesta nu a fost disponibil, promițându-mi însă că mă va suna mai târziu, lucru care nu s-a mai întâmplat. Am venit la ora 15 la ședința de Consiliu, pentru a mă adresa public și dumnealui și consilierilor. Am constatat o lipsă totală de interes. M-au trimis să strâng câinii de pe stradă, că sunt mulți, deși ONG-ul meu nu se ocupă cu așa ceva, ci un altul, care a câștigat concesiunea Serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân din Bârlad. Eu i-am rugat să mă sprijine pentru a aduce la ambulanța asociației noastre cățelele cu stăpân, pentru a putea fi sterilizate gratuit. Le-am explicat că sunt câini mulți pe stradă în perioadele de împerechere, când la o cățea se strânge o haită de câini veniți de la un kilometru și jumătate. În paralel cu strângerea câinilor de către ONG-ul desemnat de Primărie, este importantă, poate mult mai mult, sterilizarea cățelelor. Nu știu dacă au înțeles și dacă vor face ceva. Pot să le mai spun doar că Asociația <<Ultima speranță la viață>> a sterilizat aproape trei mii de câini.”, ne-a declarat Geta Grasu.
Aceasta și-a manifestat neîncrederea vizavi de respectarea caietului de sarcini de către ONG-ul „Sprijină câinii”, cel care își desfășoară activitatea la padocul public din Bârlad. Obligația acestui ONG, plătit de Primărie cu 1.800.000 de lei în cei trei ani de concesiune, este de a steriliza lunar 100 de câini și să captureze tot atâția.
„Nu vreau să fiu înțeleasă greșit, dar din monitorizarea noastră, constatăm că în padocul public din Bârlad câinii nu sunt îngrijiți cum trebuie. Sâmbăta și duminica, se pare că sunt lăsați singuri, uneori fără apă și mâncare suficientă. Am făcut o adresă către Primărie, în urmă cu trei luni, prin care ceream aprobare pentru montarea unor camere de luat vederi, pe cheltuiala asociației noastre, adresă pe care am trimis-o și Asociației <<Sprijină câinii>>. Acest ONG ne-a răspuns în mai puțin de 30 de zile că cea care hotărăște este Primăria. Vineri, am primit răspuns și de la Primărie, după trei luni, ce-i drept, prin care ni s-a comunicat că cel care are primul cuvânt este ONG-ul, adică m-au trimis de la Ana la Caiafa”, a mai adăugat Geta Grasu.
În timp ce primarul și consilierii manifestă dezinteres față de rezolvarea problemei câinilor comunitari, bârlădenii reclamă ori că sunt agresați de patrupede, ori că animalele sunt abandonate în stradă, unde își găsesc sfârșitul fără să fie vinovate. (Mihaela NICULESCU)