Home » Justitie » Mită pentru Gabriela Ciuburciu, patroana de la Vascar

Mită pentru Gabriela Ciuburciu, patroana de la Vascar

de Marian Mocanu

După ce, în anul 2012, a fost trimisă în judecată pentru mai multe fapte de corupție privind obținerea pe nedrept de fonduri europene, Gabriela Ciuburciu, patroana de la Vascar, a intrat iar în atenția procurorilor DNA. Aceștia o acuză pe patroana celei mai mari unități de prelucrare a cărnii din județ că, împreună cu patru cetățeni italieni, ar fi conspirat pentru a obține de la APDRP 1,8 milioane lei pentru modernizarea abatorului. Mai mult, Gabriela Ciuburciu a primit mită de la cei patru italieni pentru a încheia cu firmele acestora contracte de furnizare a echipamentelor.

Gabriela Ciuburgiu, patroana societății Vascar SA, a fost trimisă în judecată, în iulie 2014, pentru fraudare de fonduri europene. Procurorii DNA au stabilit că aceasta, alături de fostul director comercial și fostul contabil șef al firmei ar fi creat un prejudiciu de 1,2 milioane de euro. Ea este acuzată de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătura privată, folosire cu rea-credință a bunurilor sau a creditului societății, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, spălare de bani, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite și folosire cu rea-credință a bunurilor sau a creditului societății, toate în formă continuată, potrivit DNA.

Potrivit rechizitoriului trimis de procurori instanței, în cursul anului 2006, SC Vascar SA a devenit beneficiară unor fonduri europene acordate prin programul SAPARD în vederea punerii în practică a unui proiect ce viza modernizarea fabricii de produse din carne. Procurorii anticorupție o mai acuză pe Gabriela Ciuburciu că, pentru a obține în mod injust suma totală de 4.525.551,56 de lei (echivalentul a aproximativ 1,4 milioane de euro calculat la cursul din perioada efectuării plăților) provenită din fonduri SAPARD și din bugetul național, „a prezentat Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) mai multe documente și declarații false și inexacte de natură să creeze aparența de legalitate a plăților efectuate în cadrul proiectului (oferte false, declarații pe propria răspundere, contracte etc.)”. În perioada noiembrie – decembrie 2005, Ciuburciu Gabriela, în calitate de asociat și director general al SC Vascar SA și responsabil legal al proiectului, a solicitat reprezentanților unei societăți comerciale din Italia să mărească prețul unei linii de fabricare a conservelor cu 20% și să-i remită acest procent cu titlu de mită pentru ca, în cadrul procedurii de selecție a ofertelor, să atribuie acestei firme contractul de achiziție a liniei de fabricare a conservelor.

Zilele trecute, patru reprezentanți ai unor firme italiene, Giorgio Bellini, Andrea Bellini, Michela Bellini și Barry Edward Boyett, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA Iași, în același dosar, fiind acuzați de complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și complicitate la obținerea fără drept de fonduri, în cazul ultimilor trei adăugându-se și acuzația de spălare de bani. În calitate de responsabil a proiectului de modernizare a abatorului Vascar, Gabriela Ciuburciu ar fi pretins și primit de la Barry Edward Boyett suma de 9.950 de euro, pentru a atribui și a încheia cu firma acestuia un contract de achiziție a unor utilaje pentru tratament termic. Potrivit procurorilor, suma totală primită cu titlu de mită de patroana vasluiană se ridică la 186.279 euro. Pentru a disimula remiterea mitei către responsabilul legal al proiectului, Michela Bellini, Andrea Bellini și Boyett Barry Edward au încheiat mai multe contracte și au achitat mai multe facturi care atestau, în mod nereal, realizarea unor operațiuni comerciale cu societăți controlate de Gabriela Ciuburciu.

Dosarul este pe rolul Tribunalului Vaslui încă din iulie 2014, urmând a avea următorul termen de judecată luni, 11 aprilie. Întârzierea soluționării acestui dosar se datorează complexității sale, judecătorii având de parcurs câteva zeci de mii de pagini, dintre care peste 60 de tomuri de documente contabile. Doar copierea acestora în mai multe exemplare, pentru a fi puse la dispoziția avocaților apărării, a durat nu mai puțin de patru luni, operațiunea făcându-se în așa fel încât să nu blocheze cu totul activitatea Tribunalului Vaslui.

Dacă va fi găsită vinovată, Gabriela Ciuburgiu riscă între trei și zece ani de închisoare pentru fiecare dintre capetele de acuzare. Dat fiind valoarea mare a prejudiciului, peste 1,2 milioane lei, procurorii DNA au luat măsuri asigurătorii asupra bunurilor aparținând tuturor inculpaților din dosar. (Marian MOCANU)

About Tehno Redactor