Percheziție la domiciliul unui vasluian, membru al unei rețele internaționale specializată în falsificare de carduri și montarea de aparatură de copiere a datelor de identitate
Marți, 6 septembrie, agenți ai DIICOT au descins la domiciliul unui tânăr din Bârlad care este suspectat că face parte dintr-o rețea infracțională specializată în skimming (montarea de aparatură artizanale de copiere a datelor de identitate a card-urilor folosite la ATM-uri). Deocamdată, identitatea bârlădeanului nu a fost făcută publică, însă surse din cadrul DIICOT au precizat că acesta făcea parte dintr-o rețea infracțională ce numără nu mai puțin de 30 de membri care acționau atât pe teritoriul României, cât și în Franța și Italia.
Destructurarea acestui grup infracțional este rezultatul unei operațiuni comune a agenților DIICOT Pitești, în colaborare cu specialiști din cadrul EUROPOL și EUROJUST. Marți au fost efectuate 20 de percheziții domiciliare în București și în județele Argeș, Vâlcea, Suceava, Gorj, Vaslui, Buzău, Teleorman, Botoșani, Caraș-Severin și Dolj.
”Acțiunea a vizat destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de falsificarea de instrumente de plată electronică, punerea în circulație de instrumente de plată electronică falsificate, deținerea de echipamente, inclusiv hardware sau software, cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronica, accesul ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și proxenetism.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2013, membrii grupului infracțional organizat au desfășurat atât pe teritoriul României, cât și pe teritoriul Franței și Italiei, activități de skimming (montarea aparaturii artizanale de copiere a datelor de identitate a card-urilor folosite la ATM-uri de clienții diferitelor bănci din țările mai sus menționate), au falsificat instrumente de plată electronică pe care le-au folosit pentru retragerea de numerar sau achiziționarea de produse de vestimentație și încălțăminte de la mai multe societăți comerciale din Italia”, se arată într-un comunicat emis de DIICOT.
În județul Vaslui, agenții DIICOT au descins la o singură locație, în Bârlad, la un individ care este suspectat că făcea parte din această rețea infracțională. Cei de la DIICOT nu au oferit date despre identitatea aceastuia, din dorința de a nu periclita bunul mers al anchetei. Ca lider al grupării, anchetatorii l-au identificat pe Mihai Nazare Mihai, zis ”Moșu” sau ”Tătucu”. Acesta este considerat o persoană cu influență și legături în cele mai importante grupări din lumea interlopă. Acesta mai este acuzat că a coordonat pe teritoriul Italiei și Elveției o activitate de obținere de venituri de pe urma practicării prostituției de către persoane recrutate din România.
Cu ocazia perchezițiilor au fost găsite și ridicate următoarelor bunuri: 3 hard disk-uri, 5 laptop-uri, 1 tabletă, 30 de suporți optici, 2 memory stick-uri, 15 telefoane mobile, 10 cartele SIM, 9 carduri bancare, suma de 20.000 de lei, precum și suma de 4.100 de euro. Valoarea prejudiciului estimat este de 60.000 de euro.
Autoritățile judiciare din Italia au emis față de inculpatul Nazare și alți șase membri ai grupului infracțional organizat mandate europene de arestare, ce urmează să fie puse în aplicare de autoritățile judiciare competente.
Simultan, în cadrul aceleiași operațiuni, au avut loc percheziții și pe teritoriul Italiei, sincronizate și coordonate de către procurorii din cadrul Procuraturii Republicii din Monza. Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și din cadrul structurilor teritoriale din județele Argeș, Vâlcea, Suceava, Gorj, Vaslui, Buzău, Teleorman, Botoșani, Caraș – Severin și Dolj, Compartimentelor de urmăriți din cadrul D.G.P.M.B., inspectoratele de poliție din județele în care s-au efectuat perchezițiile și Jandarmeria Române. Au mai participat polițiști din Italia, precum și un reprezentant Europol – EC3 (Centrul European Cybercrime).
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale, Serviciul Român de Informații și Departamentul de Informații și Protecție Internă. (Răzvan CĂLIN)