altex
Justitie

Polițiștii au organizat activități pentru prevenirea infracțiunilor comise cu violență

Tema celei de-a patra zi a „Săptămânii prevenirii criminalității” a fost prevenirea infracțiunilor comise cu violență, în special a tâlhăriilor. Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Vaslui, alături de reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui, au organizat și desfășurat ieri două întâlniri cu cetățenii din municipiul Vaslui, la Clubul Pensionarilor Vaslui și Centrul Medico Social Sf. Nicolae, ambele din cadrul Direcției de Asistență Socială – Primăria Municipiului Vaslui. Au fost dezbătute aspecte privind prevenirea infracțiunilor comise cu violență, în special a tâlhăriilor și a violenței în familie.

Polițiștii le-au explicat celor 60 de beneficiari, prezenți la aceste activități, modalitățile de prevenire a actelor de violența fizică sau verbală din cadrul comunității sau familiei. Acțiunile au avut un caracter interactiv și au fost aduse în atenție cazuri concrete de violență, precum și metodele concrete de prevenire și de intervenție.

Polițiștii au oferit și sfaturi utile pentru prevenirea tâlhăriilor comise prin smulgere, aceasta fiind cea mai frecventă modalitate de însușire a bunurilor, fie a telefoanelor sau lănțișoarelor de la gâtul victimelor, fie a poșetelor, genților, sacoșelor sau a banilor din mâinile proprietarilor.

Pentru prevenirea tâlhăriile comise prin smulgere, polițiștii vă recomandă să încercați să fiți vigilenți și să aveți grijă la ceea ce se întâmplă în jurul dumneavoastră, evitând preocupările care vă distrag atenția: transmiterea de mesaje sau vorbitul la telefon. Evitați să vă deplasați în zone întunecate, străzi necirculate și păstrați poșeta în fața dumneavoastră, lipită de corp, protejată cu unul dintre brațe. Evitați să vă afișați în mod excesiv cu obiecte de valoare. În cazurile în care vă deplasați pe trotuarul unei străzi circulate, în apropierea zonei carosabile, păstrați poșeta pe umărul opus străzii. Manifestați prudență față de persoanele ce vă abordează sub diverse pretexte sau încearcă să vă distragă atenția; păstrați o distanță care vă dă siguranță. Dacă vă simțiți urmăriți/te, cereți ajutorul unei persoane de încredere sau anunțați urgent poliția. Atunci când trebuie să ieșiți pe stradă la o oră târzie, vă recomandăm să faceți acest lucru doar însoțiți de o altă persoană care vă poate sprijini în cazul în care sunteți în pericol.

Ce să faceți dacă deveniți victima unei infracțiuni de tâlhărie

test

Dacă sunteți într-un spațiu deschis și există persoane în jurul dumneavoastră, strigați după ajutor. În cazul în care infractorul este agresiv, nu-i opuneți rezistență și renunțați la bunurile vizate de acesta. Încercați să rețineți cât mai multe semnalmente ale autorului/ autorilor : înălțime, conformație, semne particulare, îmbrăcăminte, în ce direcție s-a îndreptat, felul cum vorbea etc. Anunțați imediat Poliția la 112. (G.P)

Related Articles

Back to top button