Home » National » OMS consideră „scandaloasă” doza booster, în condițiile în care statele sărace nu au primit nici măcar prima doză de vaccin
Coronavirus. Vaccine for coronavirus 2019-nCoV. Photo of vaccine, medical injection and coronavirus. Stop coronavirus. Red background,Image: 498453528, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

OMS consideră „scandaloasă” doza booster, în condițiile în care statele sărace nu au primit nici măcar prima doză de vaccin

Conform OMS, doza a treia de vaccin reprezintă o discriminare între statele bogate care își permit vaccinul și statele sărace, unde oamenii nu s-au imunizat nici măcar cu o primă doză. Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a criticat vineri ţările cu o rată relativ ridicată de vaccinare pentru distribuirea dozelor „booster”, în timp ce naţiunile mai sărace fac eforturi pentru a avea acces la vaccinuri.

Administrarea celei de-a treia doze sau vaccinarea copiilor nu are nicio logică atâta timp cât lucrătorii din domeniul sanitar şi persoanele cu risc crescut din regiunile mai sărace aşteaptă în continuare prima doză de vaccin, a spus directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Şi cu toate acestea, ţările cu cea mai ridicată rată de vaccinare continuă să facă stocuri de seruri anti-COVID-19, în timp ce ţările cu venituri mici aşteaptă în continuare”, a adăugat Tedros. ”Zilnic sunt administrate de şase ori mai multe doze booster la nivel global decât doze primare în ţările cu venituri mici. Este scandalos şi trebuie să înceteze imediat”, a mai spus el.

Ţările de pe teritoriul Europei promovează campanii pentru doze booster în contextul unui al patrulea val de infectări care s-a abătut asupra unor regiuni de pe continent.

„Nicio ţară nu poate să iasă din pandemia de COVID-19 pur şi simplu prin vaccinare”, a avertizat acesta. 

Potrivit OMS, e nevoie în continuare de 550 de milioane de doze pentru a atinge ţinta de vaccinare a 40% din populaţie în fiecare din ţările lumii până la finalul anului.

Această cantitate este produsă într-un interval de zece zile, a mai precizat agenţia.

OMS a făcut din nou apel la ţările cu stocuri mari de vaccinuri să renunţe la livrări în favoarea programului COVAX al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care are drept scop creşterea livrărilor către ţările mai sărace.


Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

About Axinte Radu Alexandru

Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura