World

Summitul G20 din China: Președintele chinez Xi Jinping susține că G20 ar trebui să devină un mecanism de reacție la crizele globale. Barack Obama a vorbit despre acordul privind Siria: „E aproape de a fi finalizat”

Liderii Grupului celor mai puternice 20 de economii din lume se reunesc pe 4-5 septembrie în China pentru a discuta pe tema revigorării economiei mondiale, stimularea comerțului, dar vor aborda și o serie de chestiuni majore cu impact la nivel global, notează AFP și The Associated Press. 

Xi Jinping: G20 ar trebui să devină un mecanism de reacție la crizele globale

Statele G20 ar trebui să joace un rol mai proeminent în reacția la crizele globale, îndemnând liderii acestor țări să implice mai mult în modelarea politicilor internaționale pe termen lung, a declarat președintele chinez Xi Jinping, potrivit site-ului agenției TASS.

„Țările G20 ar trebui să devină un mecanism de reacție la crize în cadrul instituțiilor internaționale de managment,” a declarat Xi Jinping, la Summitul G20 de la Hangzhou

„Având în vedere problemele actuale, ar trebui să folosim metode inovatoare de dezvoltare, care vor deveni noi motoare de creștere,” a adăugat liderul chinez, care a mai precizat că aceste state ar trebui să se implice mai mult în modelarea politicilor economice internaționale și să ofere o bază pentru creșterea economică la nivel global.

„Procesul actual de globalizare economică este instabil din cauza măsurilor protecționiste și a riscurilor prezente în economia globală. Comunitatea internațională are mari speranțe de la summitul G20,” a explicat președintele Xi.

Obama: Acordul privind Siria este aproape de a fi finalizat, însă „nu am ajuns încă acolo”

Statele Unite și Rusia negociează încheierea unui acord durabil de încetare a focului în Siria, dar documentul nu a fost încă finalizat, a declarat duminică președintele american Barack Obama, citat de site-ul agenției Reuters.

Întrebat fiind despre posibilitatea ca acordul privind Siria să fie finalizat în curând, președintele american a declarat că „Nu am ajuns încă acolo,” adăugând că „Există divergențe semnificative cu rușii, atât în ceea ce privește părțile beligerante pe care le susținem, cât și referitoare la ceea ce este necesar pentru a restabili pacea în Siria.”

Prezent în China, unde participă la Summitul G20, Obama a mai precizat că „În cazul în care nu cădem de acord cu rușii în privința diminuării nivelului violențelor și atenuarea crizei umanitare, va fi greu să vedem cum putem ajunge la faza următoare”.

În urma războiul civil din Siria au decedat peste 250.000 de oameni, iar 11 milioane de persoane au fost nevoite să-și părăsească casele din cauza violențelor, provcând astfel o gravă criză a refugiaților în Orientul Mijlociu și Europa.

Casa Albă a anunțat că este posibil ca Obama și omologul său rus, Vladimir Putin, să aibă o întâlnire informală în timpul Summitului G20 din China, însă oficialii americani nu au oferit mai multe detalii.

Hollande: Statele G20 ar trebui să acționeze pentru a lichida sursele de finanțare ale terorismului

Statele G20 ar trebui să acționeze pentru a lichida sursele de finanțare ale terorismului, a declarat președintele francez Francois Hollande, aflat în China, unde participă la Summitul G20, informează agenția de știri TASS.

Președintele francez a declarat că „O prioritate a summit-ului G20 este securitatea și de combatere a terorismului.”

Hollande a mai declarat că statele G20 ar trebui să acționeze la unison pentru a elimina sursele de finanțare ale terorismului internațional.

În ultimii doi ani, în Franța, au avut loc mai multe atacuri teroriste revendicate de rețeaua extremistă Stat Islamic, fapt ce a forțat autoritățile franceze să introducă măsuri sporite de securitate.

May și Putin au purtat o discuție cu privire la modalitățile de îmbunătățire a relațiilor bilaterale

Discuțiile între premierul britanic Theresa May și președintele rus Vladimir Putin s-au axat pe modalitățile de îmbunătățire a relațiilor bilaterale, care sunt grav afectate de divergențele cu privire la situația din Ucraina sau Siria, notează Reuters online.

Relațiile dintre Rusia și Marea Britanie se află la un nivel scăzut din cauza divergențelor privind Siria și Ucraina, dar și din cauza intensificării zborurilor efectuate de avioanele ruse în apropierea spațiului aerian britanic.

Întâlnirea de duminică, care a avut loc în timpul Summitului G20 din China, a fost prima între noul premier britanic Theresa May și președintele rus.

„Deși, recunosc că există unele diferențe între noi, sunt unele zone de interes și unele chestiuni care trebuie discutate și sper că vom avea un dialog sincer și deschis”, a declarat May la începutul întâlnirii.

La rândul său, Vladimir Putin a afirmat că „sper să aducem relațiile bilaterale la un nivel mai înalt decât sunt în prezent.”

Discuțiile dintre cei doi lideri s-au axat pe o serie de probleme de interes comun, precum terorismul, Siria și combaterea traficului de droguri, a declarat ministrul rus al Economiei, Alexei Ulyukayev.

Obama și May au discutat despre viitorul „relației speciale” între SUA și Marea Britanie după Brexit

Președintele american Barack Obama și premierul britanic Theresa May au discutat despre efectele deciziei Marii Britanii de ieșire din UE, încercând să minimalizeze impactul Brexit-ului asupra „relației speciale” între SUA și Regatul Unit, notează The Associated Press online.

Cei doi lideri au discutat cu ocazia Summitului G20 din China, aceasta fiind pentru prima dată când premierul britanic Theresa May se întâlnește cu președintele american.

Obama a declarat că, în opinia sa, prioritatea Marii Britanii este „să-și dea seama ce însemană Brexitul în ceea ce privește Europa,” și a promis că va colabora cu May pentru a evita „efectele adverse” asupra relației comerciale dintre cele două state.

Liderul de la Casa Albă a mai adăugat că Marea Britanie va avea de așteptat până când Statele Unite va intra în negocieri pentru un nou tratat comercial, separat, cu Regatul Unit. Obama a precizat că prioritatea Washingtonului este de a finaliza tratatele comerciale cu Uniunea Europeană și statele din zona Asia-Pacific.

Prim-ministrul britanic Theresa May a declarat că intenționează să profite de oportunitățile economice pe care Marea Britanie le va căuta în afara UE, reiterând faptul că „Brexit înseamnă într-adevăr Brexit” și că nu va exista „vreo încercare de a ieși din asta.” 

China speră că organizarea Summitului G-20 îi va spori influența 

Liderii celor mai puternice economii din lume, cât și reprezentanții Uniunii Europene, participă la Summitul G20 organizat în orașul chinez Hangzhou, eveniment dominat de impactul ieșirii Marii Britanii din UE, tensiunile cauzate de pretențiile teritoriale ale Beijingului și neînțelegerile sino-europene privind producția de oțel.

Beijingul speră că organizarea Summitului G-20 îi va spori influența în gestionarea economiei mondiale. Oficialii chinezi au declarat că vor propune un plan pentru stimularea comerțului mondial, printr-o cooperare mai strânsă în ceea ce privește reglementarea, finanțele, politicile fiscale, dar și în alte chestiuni.

De asemenea, Germania, Coreea de Sud și alte state doresc să folosească reuniunea pentru a discuta despre schimbările climatice, domeniul energiei și posibilele reforme ale sistemului fiscal global cu scopul de a reduce evaziunea fiscală.

Oficialii americani au anunțat că intenționează să aducă în discuție la summit problema supracapacității industriale a Chinei, dar și alte chestiuni spinoase care afectează relațiile economice la nivel internațional.

Cu doar o zi înainte de începutul summitului, președintele Barack Obama și omologul său chinez, Xi Jinping, au dat un semnal important în ceea ce privește lupta împotriva încălzirii globale prin ratificarea în mod formal a Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

Decizia Marii Britanii de a se separa de UE este văzută de unii analiști ca semnalând o respingere a principiilor comerțului liber și avertizează că exemplul britanic ar putea stimula și alte state să facă acest pas, notează The Associated Press.

Președintele Consiliului Europen, Donald Tusk, a reiterat poziția UE cu privire la ieșirea Marea Britanie, anume că nu vor exista discuții cu Londra pe tema relațiilor viitoare, până când procesul de separare nu este inițiat în mod formal de guvernul britanic. Incertitudinile cu privire la situația comerțului, imigrația și alte aspecte critice au perturbat activitatea de afaceri și au provocat anxietate în rândul investitorilor.

„Trebuie să protejăm interesele membrilor UE care doresc să rămână împreună, nu pe ale celui care vrea să plece,” a adăugat Tusk.

Sursa: mediafax.ro

Related Articles

Back to top button